Зоопаркът в Пловдив с 20 хабитата, почти всичко ще се изгражда наново с 5,7 млн. лева

  • от Благовест Андонов
  • 14:50, 11.01.2023

Слаб интерес проявиха пловдивчани към общественото обсъждане, което е за тегленото на общински дълг от 9,5 млн. лева за довършването на зоопарка и реконструкцията на Дондуковата градина. В залата на местния парламент присъстваха преди всичко общински съветници, хора от администрацията и едва няколко граждани, които се изказаха за двата проекта.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски каза, че на практика това е изцяло нова процедура за поемането на общински дълг, която трябва да бъде извървяна от самото начало и не е сигурно дали този заем в крайна сметка ще бъде одобрен от Фонда за устойчиви градове. По думите му условията, по които ще кандидатства Община Пловдив са много добри и са в размер на 0,33% лихва плюс основния лихвен процент. Той каза, че към момента община Пловдив има сключени договори за заем от 109 млн. лева, като все още 62 млн. лева от тях не са усвоени. Това прави община Пловдив една от най-добрите във финансово състояние общини от големите градове в България.
 
Двата проекта бяха представени от кмета на район „Централен” Георги Стаменов за Дондуковата градина, а за зоокъта говори главният архитект на общината Юлиан Попов.

За Дондуковата градина има избрана фирма, както и сключен договор за реконструкцията ѝ, която е на стойност от 3,8 млн. лева. Стаменов каза, че в проекта е залегнало подмяна както на настилките с гранит, така и на опасните растителни видове, залесяване, поливна система, две детски площадки и две водни огледала. Сегашните водни площи ще бъдат направени в цветни вази, ще има ново осветление и парково обзавеждане.  Реконструкцията може да започне веднага, след като бъде сключен договор за заема.

Не така обаче стоят нещата с зоологическата градина, където разрешителното за строеж е изтекло. На практика през последните години не е правено нищо в зоокъта, тъй като е имало забрана от съда. Причината са делата между община Пловдив и изпълнителя на строителните дейности „Запрянови-03”. Те завършиха, а община Пловдив беше осъдена да заплати над 800 000 лева на асеновградската фирма.

Въпреки въпросите към Юлиан Попов защо сумата за зоопарка е толкова висока, предвид че изграждането му трябваше да струва 4,5 млн. лева. Той заяви, че това е индикативна стойност, която е направена във връзка с новата концепция на общината. За обекта трябва да се направи нов проект, както и да се създаде строително разрешение. Ще бъде пусната и обществена поръчка, която ще бъде на инженеринг и ще включва направата на проект и самите строителни дейности. Главният инженер изброи и предвидените дейности като на практика голяма част от изграденото до този момент ще бъде направено наново. Така всичките спомагателни сгради, билетен център, каси и други ще бъдат с нова покривна настилка, врати и други подменени елементи, мрежите на животните ще бъдат сменени, като ще се прави корекция и по самите хабитати.

В новата концепция са заложени 20 хабитата, като три от тях са нови, те включват такъв за лъв, и екзотични животни. Също така ще се разширят и водните площи.