Знакови лица на ГЕРБ чакат Борисов да стане депутат от Пловдив, Слави взима трети мандат от 16 МИР

  • от Благовест Андонов
  • 17:08, 06.04.2021

Сериозно разместване на мандатите в 16 МИР в Пловдив град при 99% обработка от протоколите в ЦИК. Според разпределението на депутатските места ГЕРБ губят 1 мандат и остават с три, а „плаващият” отива при формацията на Слави Трифонов и „Има такъв народ”.

Така ГЕРБ и ИТН имат по 3 мандата, въпреки разликата от 7500 гласа между двете формации под тепетата.  БСП и Демократична България ще имат по два мандата, а „Изправи се! Мутри вън” – 1. Към този момент ДПС нямат депутатско място от Пловдив и е слабо вероятно това да се промени при окончателните резултати.

Това означава, че избраните от ГЕРБ в Пловдив ще бъдат Бойко Борисов, Иван Тотев и Вежди Рашидов.   Вероятността Борисов да стане народен представител от Пловдив е все по-голяма, което означава, че четвъртият в листата Радомир Чолаков от гражданската квота няма да влезе в парламента, пише TrafficNews.

Причината е, че по предварителни данни ГЕРБ взимат 4 депутатски места в 25 МИР.  Борисов е водач на листата в София, а на пето и шесто място са едни от най-знаковите лица на партията. Единият е зам.-министърът на отбраната Христо Гаджев, който е от учредителите на ГЕРБ и е на пето място в софийската листа. След него, на шесто място, е бившият зам.-министър на вътрешните работи и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.  

С други думи Борисов трябва да реши за кого да освободи място – за Чолаков от Пловдив или за някой измежду двамата в София.  

Новото разпределение на мандатите в Пловдив град означава, че депутати от партията на Слави стават Тошко Йорданов, Антоанета Стефанова и Теодора Пенева.

От лидерските решения на Корнелия Нинова, Христо Иванов и Николай Хаджигенов от коя листа да влязат, зависят и депутатите от Пловдив от останалите три листи. От БСП депутат става проф. Иво Христов и евентуално Иван Петков - Бебето. От Демократична България - Манол Пейков, а ако лидерът на "Да, България" влезе от София - Ивайло Старибратов. От "Изправи се! Мтури вън!" възможен народен представител е Мария Капон.