Знакови личности повеждат граждани и туристи по “Духовни маршрути в Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 09.09.2020

„Духовни маршрути в Пловдив“ се завръща на 12 септември от 10.30 часа. Разходката из знакови за града места започва от пл. "Римски стадион". Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

Поради изключителния успех и проявения интерес издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Той е фокусиран върху четири тематични области: история, архитектура, изкуство и литература. Водачи на маршрутите са изявени пловдивски специалисти от съответните професионални общности: доц. д-р Владимир Янев, проф. д-р Галина Лардева, д-р Стефан Шивачев, арх. Виолета Раева. Многообразието на мозайките в раннохристиянските базилики и приносът на пловдивската школа в реставрацията им ще представи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрацията на мозайките на Голяма епископска базилика, Малка базилика и сграда „Ейрене".

По време на обиколките посетителите ще имат възможност да се срещнат с пловдивски творци: поети, архитекти, фотографи, художници и др., както и да посетят Националните есенни изложби 2020, постоянните експозиции на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков, на къща-музей „Христо Г. Данов“, храм „Св. св. Константин и Елена“, Иконната галерия към ГХГ - Пловдив, музейна експозиция  „Българско възраждане“ към РИМ, Балабанова къща, къща “Хиндлиян”, къщата на Куюмджиоглу, Голяма епископска базилика и др.

Целта на проекта „Духовни маршрути в Пловдив“ е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством местата и паметниците, свързани с видни личности и явления в духовния живот на града. Маршрутите са атрактивен и модерен подход за представяне на забележителното културно наследство на града, изнесени са в градското пространство като своеобразна културна акция на открито и са наситени с ново съдържание и непосредствена емоция. Осъществява се обмен на знания и умения между хора от различни социални групи и сфери в креативния сектор, тъй като практически всеки може да се включи в обиколките. Този уникален подход ще допринесе и за обогатяването на пловдивския културен живот.

Събитията са насочени към гражданите и гостите на Пловдив и всички интересуващи се от неговото духовното минало и настояще. Особен акцент се поставя върху младата аудитория, затова в пътешествията са включени като екскурзоводи млади автори, архитекти, изкуствоведи, историци като Траяна Латева - докторант в ПУ, Елена Минчева - филолог, Теодор Караколев – изкуствовед, и др.

Събитието е част от Културния календар на Пловдив.

ПРОГРАМАТА: 

12 СЕПТЕМВРИ 

10.30 ч., пл. „Римски стадион”
Водачи: Стефан Шивачев, Виолета Раева; С участието на: Теодор Караколев
Тема: Главната улица – архитектура и история
Маршрут: Площад „Римски стадион“ (Джумаята) – сърцето на Пловдив във всички епохи, шедьоврите на архитектурното наследство  ■   Джумая джамия   ■   Къщата на Куцоглу ,  съборения хотел „България“ на Хаджи Гьока Павлов   ■   Главната улица – уникален архитектурен ансамбъл, дело на градоустройствения гений на архитект Йосиф Шнитер ■ Екселсиор ■ Търговски дом  „Ороз ди Бак“ (бившия „Нармаг“) ■ Сградата на Вълкович  ■  Община Пловдив  ■   Хотел  „Молле“ ■ Разказите за битките за прокарване на улицата и събаряне на старите сгради, първото кино, дейността на общинските и държавни органи, Гражданския клуб, първия хотел и др.  ■  Площад „Централен“ 

13 СЕПТЕМВРИ 

11 ч., Регионален етнографски музей
Водачи: Виолета Раева, Галина Лардева; С участието на: Теодор Караколев
Тема: Възрожденска архитектура, Национални есенни изложби
Маршрут: Къщата на Куюмджиоглу ■ Къщата на Георгиади ■  Къщата на Недкович ■  Лапидариум
Национални есенни изложби - ■ Балабанова къща:  Веселин Начев – живопис,  Иван Матеев – графика, Антон Терзиев – живопис, Албена Петкова – живопис  ■ Къща Хиндлиян:  Греди Асса – рисунки,  Павел Койчев – скулптура, Соня Станкова – фотография (Среща с фотографката Соня Станкова) ■ Къща „Мексиканско изкуство“, ГХГ – Пловдив: Стилияна Узунова – живопис, Михаела Каменова – скулптура. 

20 СЕПТЕМВРИ 

11 ч., Паметник на Цанко Лавренов
Водач: Галина Лардева
Тема: Видни пловдивски художници - Златю Бояджиев, Цанко Лавренов,  Енчо Пиронков и др.
Маршрут: Паметник на Цанко Лавренов  ■ Градска художест­вена галерия  ■  Постоянна експозиция на Златю Бояджиев  ■ Експозиция „Цанко Лавренов“  ■ Експозиция „Енчо Пиронков“. 

27 СЕПТЕМВРИ 

10.30 ч., пред Халите         
Водачи: Стефан Шивачев, Виолета Раева
Тема: Капана
Маршрут: Капана – търговското сърце на Пловдив.  Защо се нарича „Капана“; Чаршиите, Куршум хан и Безистена; големият въпрос със запазването на старините – събарянето на Куршум хан и строителството на Халите, които само 60 години по-късно нямат място в обществения живот; Архитектурата от първите десетилетия на ХХ век със запазване на традицията;  Идеята на Общината за превръщането на „Капана“ в арт квартал ■ Баня „Старинна“ ■ Храм „Св. св. Кирил и Методий“ – първият храм в България, посветен на руските освободители, руският класицизъм на Йосиф Шнитер ■  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – строежът на сградата по проект на архитект Пиетро Монтани, Мъжката гимназия и нейните възпитаници 

3 ОКТОМВРИ 

10.30 ч., Седмия хълм
Водачи: Владимир Янев, Стефан Шивачев;  С участието на: Елена Минчева
Тема: Литературният Пловдив и историята
Маршрут: Седмия хълм ■ Дановата къща – Христо Г. Данов и създаването на модерното книгоиздаване в България; Данов – издателят на учебници и учебни помагала като основа на новобългарското образование в Мизия, Тракия и Македония  ■ Църквата „Св. Николай“ ■ Катедрален храм „Успение Богородично“ ■ Жълтото училище – борбата за национална просвета; мястото на Пловдивското класно епархийско училище, прераснало в първата гимназия в българските земи до съвременната Хуманитарна гимназия, възпитаниците на това училище – 5 министър-председатели, Вазов, Яворов, Дебелянов ■ Античният театър – мястото му в живота на римския град и провинция Тракия, пловдивската школа в съвременната реставрация на антични паметници, Пловдив като средище на културно-историческото наследство на поне пет цивилизации ■ Къщата с кулата ■ Къща „Клианти“ ■ Къща „Ламартин“. 

4 ОКТОМВРИ 

10.30 ч., Пл. „Съединение“
Водачи: Владимир Янев, Стефан Шивачев; С участието на: Елена Минчева
Тема: Когато Пловдив беше столица
Маршрут: Площад  „Съединение“  – историята на паметниците на Съединението ■ Регионалният исторически музей – сградата, строена по проект на архитект Пиетро Монтани за Областно събрание на Източна Румелия, единствената запазена архитектурно парламентарна сграда ■ Регионалният археологически музей и археологическото богатство на Пловдив и Древна Тракия ■ Дондуковата градина – първата обществена градина в България след Освобождението ■  Паметникът на Захари Стоянов и неговото дело в Пловдив като революционер, писател и общественик ■ Паметникът  на Иван Вазов – връзката на дядо Вазов и Константин Величков с мястото, къщата на Вазов, която днес я няма ■ Къщата на Йоаким Груев – разказ за този изключителен българин, запознаване с архитектурата на къщата  ■ Къщата на Драган Манчов – разказ за Манчов и неговото дело като издател на български учебници; къщата, проект на Йосиф Шнитер; делото на Манчов за издаване на първата българска енциклопедия на Лука Касъров. 

10 ОКТОМВРИ 

10.30 ч., Голямата епископска базилика
Водачи: Стефан Шивачев, Виолета Раева; Гост лектор : Елена Кантарева-Дечева
Тема: История, археология, архитектура
Маршрут: Голяма епископска базилика – езическите римски храмове и заместването им с раннохристиянски базилики, пловдивската школа в мозайките ■ Подлез „Археологически“ – галерия  „Тракарт“ ■ Площад „Централен“  – Античен форум – темата за римския период от историята на Пловдив – І–V век, мястото на града като столица на провинция „Тракия“, градоустройство на античния град, мястото на форума ■ Одеонът – темата за неразкритата част на римския град – Съкровищница, библиотека и др. ■ Цар-Симеоновата градина и темата за Първото българско изложение през 1892 г.; създаването на градината и мястото на изложението в историята на Пловдив и България; начало на панаирната традиция в Пловдив; Люсиен Шевалас – създател на градината и историята на градината досега ■ Паметниците в градината и българската традиция на монументите в паркова среда ■ Пеещите фонтани 

11 ОКТОМВРИ 

11 ч.,  Къща „Георгиади“,  ул. „Цанко Лавренов“ № 1, Стария град (под Хисар капия)
Водачи: Галина Лардева, Стефан Шивачев
Тема: Източноправославно изкуство и иконна живопис. Борбата за църковна независимост
Маршрут: Исторически музей – експозиция „Българско Възраждане“ – въвеждане в темата „Християнство – Православие: ролята на религията за запазване на българщината“, борбата за църковна независимост на българския народ, мястото на Пловдив в нея ■ Хисар капия – Възпоменателната плоча за убитите пловдивски раннохристиянски мъченици, Пловдив като един от най-ранните центрове на християнството на Балканите; св. апостол Ерм – основател на Пловдивската християнска община  ■ Храм „Св. св. Константин и Елена“ и темата за преизграждането на пловдивските храмове през първата половина на ХІХ в.; възрожденско изкуство – стенописи, дърворезба и др. ■ Иконна сбирка на ГХГ – Пловдив, ролята на голямата възрожденска фамилия на Чалъковци  ■ Катедрален храм „Св.   Богородица“  –  българо-гръцката разпра и случката на 20 декември 1859 г.