Зловещи подлези в Пловдив се превърнаха в свърталища на наркомани и проститутки

  • от PlovdivTime
  • 21:21, 19.10.2020

Задавали ли сте си въпроса защо пешеходните подлези в Пловдив не се използват? Подземните съоръжения в центъра на града са обичайна връзка за преминаване на отсрещната страна на булеварда, но не така стоят нещата в другите квартали.

По протежението на булрвард "Цариградско шосе", например, има пет подлеза, от които един е в добро състояние и е пригоден за преминаване на пешеходци, два са също в добро състояние, но почти не се използват. Другите два са меко казано грозна, смърдяща и стряскаща картина, показва с фоторепортаж TrafficNews.bg.

Джунгла, свърталища за наркомани, бездомници и проститутки, които безочливо оставят следи след себе си с употребявани спринцовки с игли, кондоми, пластмасови бутилки, опаковки от храна и какво ли още не. Често подземните пешеходни съоръжения се превръщат в най-близката и удобна тоалетна, дори и контейнер за битови отпадъци и ненужни докамински уреди като развалени прахосмукачки или хладилници, като този.



Наши читатели ни алармират, че от години подлезите са неподдържани и опасни. Най-вече това се отнася за съоръженията на "Цариградско шосе" с кръстовищата с булевардите "Шести септември" и "Освобождение" и кръстовището с улица "Ландос". Последният е претърпял ремонт преди няколко години. Но днес от ремонт няма и следа. За много кратко време отново се е превърнал в бунище, място за срещи с жриците на любовта или за инжектирането на поредната доза хероин. Естествено, тези факти отблъскват гражданите да преминават през подобни места. И вместо това рискуват живота си, пресичайки булеварда.

Напълно оправдано е притеснението на хората, предвид, че не малка част от подлезите по Цариградско шосе са в окаяно състояние и са неизползваеми. И макар на кръстовищата да има поставени светофари пресичането на един от главните булеварди е опасно - автомобилите обикновено се движат с по-висока скорост, а не малко граждани пресичат пътното платно, неглижирайки онасните ситуации.

Потърсихме за коментар кмета на район "Източен" Иван Стоянов, който заяви, че е запознат с проблемите на подземните съоръжения в тази част на Пловдив. Не еднократно той е подавал сигнали до екипи на Шесто РПУ, които са правили проверки. Резултатите обаче са много краткотрайни и наболелите проблеми не се решават.

"Имам разговори подлезите да се дават като зона за търговия с минимални наеми, за да може при настаняване на търговците да им осигурим денонощна охрана. Не може да ги затворим подлезите, защото така се създават предпоставки за инциденти ако някой пешеходец бъде блъснат, докато пресича булеварда. До този момент е проявен интерес към подлеза до входа на централни гробища от търговци на цветя. Но процедурата е следната - подлезите се обособяват като зона за търговия, обявява се търг и който го спечели условието ни ще бъде да има и 24-часова охрана. Очаквам до края на годината зоните да бъдат обособени и да бъде проведен и търга", коментира Стоянов.