Зико: Замък да построиш в Пловдив, ще платиш 7500 лв. 5 лева на кв.м е нормална цена

  • от Благовест Андонов
  • 11:52, 14.05.2020

Общинският съвет в Пловдив вдигна цената за издаване на строително разрешение с 5 пъти. Досега цената бе една от най-ниските в страната, като за одобряване на технически проекти се заплащаше сумата от 1 лев на квадратен метър РЗП.

За сравнение в София сумата бе между 5 и 14 лева, а във Варна между 1 и 38 лева. С промяната вече всеки инвеститор ще заплаща по 5 лева за своите проекти.  Новите такси ще влязат в сила от 1 септември след предложение от архитект Цоневски. Кметът Здравко Димитров заяви, че тази цена е прекалено ниска за град като Пловдив, който не отстъпва на нито един от другите големи градове, пише TrafficNews.bg.

„В момента и замък да построиш в Пловдив плащаш 7500 лева. Строителството на огромни комплекси нанася огромни щети върху инфраструктурата, а реално след това няма от къде да се вземат пари, за да бъде възстановена. Ние нямаме печатница за пари, за да можем да освободим града от данъци. Вдигането на таксата е пряко свързано и с презастрояването на града“, заяви кметът на града Здравко Димитров.

По думите му в общините Марица и Родопи са ненормално ниски цените и данъците, като каза че, който е недоволен може да ходи да строи там.  Той обясни още, че се мисли за следваща стъпка по подобие на София за райониране на града. Като в централна градска част цените да бъдат по високи за сметка на други район, Това обаче може да стане на по-следващ етап.

Главният архитект Димитър Ахрянов направи предложение, което бе прието – сумата от 1 лев да остане за издаване на строителни разрешения за къщи- паметници на културата, както и мерки по енергийна ефективност.

Така например  на комплекси от 5000 кв.м РЗП досега се плащаше по 5000 лева, а с новата цена ще станат 25 000 лева. Далеч повече обаче ще плащат строителите на големи комплекси. Ако досега за 10 000 кв.м и 20 000 кв.м РЗП плащаха по 7500 лева, то вече ще дават съответно по 50 000 и 100 000 лева. С други думи при тях цената ще скочи до 10 пъти за разрешителните за строеж.

Увеличение ще има и за нежилищните сгради, но не толкова съществено. Досега цената бе 1,5 лева на кв.м РЗП, а новите цени са 2,5 лева на кв.м. Таванът от 10 000 лева също пада.

Ако инвеститорите изберат да съгласуват идейния си проект през Община Пловдив през Експертния съвет за устройство не територията ще трябва да платят 50% от цента за техническия проект – ако цената за комплекс от 5000 кв.м РЗП е 25 000 лева за техническия, то за идейния ще струва 12 500 лева. Досега сумата бе 30% от техническите проекти.

Нови цени ще има и за  удостоверения за въвеждането в експлоатация на сградите от III и  IV категория, които се въвеждат от Община Пловдив. До момента те бяха с твърда цена според големината им по таблица – от 100 до 1000 лева. Новите цени са по 25 ст./ кв.м РЗП.