Зико заговори за ЧСИ-та заради огромни дългове към хазната, сумата расте с 1 млн. на година

  • от Благовест Андонов
  • 20:57, 14.10.2020

Докато основната тема вече близо година в Пловдив е за огромния заем, който смята да изтегли Общината, кметът Здравко Димитров обърна внимание на друга, която досега е била табу. Просрочените задължения от години се трупат, но досега администрацията така и не предприемаше мерки за събирането на тези борчове. Неведнъж се е изтъквало, че погасяването на тези задължения е кауза пердута, но градоначалникът смята, че може да обърне процеса, пише сайтът Trafficnews.bg

„Няколко пъти обърнах внимание на Илия Кирчев за това, но той и така не направи нищо по въпроса.  Длъжни сме да предприемем нещо за тези дългове, ако трябва ще се обърнем и към ЧСИ-та”, каза кметът. Той изтъкна, че дълговете от физически и юридически лица са близо 31 млн. лева.

Справка от отчета на бюджета на Община Пловдив обаче се вижда сумата от 19, 1 млн. лева, които са в графата просрочени задължение. Не е ясно откъде са другите 12 млн. лева и дали има предвид несъбраните до момента данъци, но те не попадат в тази графа.

Въпреки това сумата от 19 млн. лева е доста внушителна, като на практика това е половината от капиталовата програма на града за 1 година. Или иначе казано – строителството на „Модър-Царевец” или нов мост над Марица ще може да се изпълни с тази сума, ако се събере.

Възможно ли е това и откъде са тези огромни суми?

Към август 2020 година просрочените задължения са 19 106 556 млн. лева, а година по-рано те са били 18 161 650 лева.

От въпросните 19 млн. лева -  8,395 млн. лева са „просрочени публични общински взимания”, а още 7,84 млн. лева са просрочени взимания от концесии и наеми. Това е над 16 млн. лева от всички взимания и включва наеми, глоби, санкции, непогасени такси и други. Просрочените взимания от приватизация са 1,2 млн. лева, от клиенти – 471 хил. лева и други 1,134 млн. лев .

Преди края на миналия мандат в община Пловдив гръмна скандал, че се готви решение на ОбС, с което да се опростят дълговете на жителите в Столипиново, които живеят в общински апартаменти.  Оказа се, че над 3 млн. лева са несъбраните наеми и лихви от сегашни и бивши квартиранти в гетото. На практика обаче е било почти невъзможно тези суми да се вземат, тъй като имало много починали, други били без никакви доходи и имущество, а трети отдавна живеят в чужбина с целите си семейства.

Вероятно ситуацията е идентична и с множество фирми, които дължат хиляди на хазната за наеми и ползване на общинско имущество, както и други такси. Голяма част от тях вероятно са обявили фалит или са прехвърлени на безимотни роми като „бушони”.

Кметът анонсира, че следващата седмица с новия зам.-кмет Величко Родопски ще се даде пресконференция по темата и ще бъдат изнесени много интересни данни.

Големият въпрос е какви действия ще предприеме Община Пловдив за взимане на тези дългове и колко реалистично е те да се съберат.  Със сигурност сумата от 19 млн. лева няма как да бъде събрана, но и една част от нея ще е в помощ на общинската хазна.