Зико се закани с уволнения и драстични промени в администрацията

  • от Благовест Андонов
  • 19:51, 11.02.2020

„Ще има драстични промени!“, заяви Здравко Димитров след днешната сесия на Общинския съвет.  По време на сесията той бе критикуван от част от опозицията, че не се виждат никакви реформи в бюджета.

И към днешна дата има 10 323 служители, които са на трудов договор в различните звена на градската администрация.

„Нормално ли е в град Европейска столица на културата, 2020 година, 21 век, да нямаме машинно метене на града? В Жилфонд работят 110 души, а издръжката на предприятието е над 2 млн. лева. Те не могат да си покрият дори разходите от наемите на жилищата, които отдават. В ОП „Паркиране и репатриране“ има над 100 души, които късат билети, вместо да имаме паркомати. Община Пловдив има толкова вътрешен резерв, който не се използва“, заяви Слави Георгиев по време на обсъждането на бюджета.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев заяви, че Община Пловдив ще въвежда редица електронни услуги, които ще заместят чиновниците на гише, но отправи предупреждение.

„Ние пуснахме поръчка за 10 лаптопа, които трябват на нашите архитекти, а веднага наскочиха всички срещу това. Не знам кой ги е определил като геймърски. Ще има много нови поръчки за техника, за да дигитализираме. Ако така се приема всяка…“, каза Кирчев.

По време на дебатите Здравко Димитров също каза, че иска да се въведе машинно почистване на улиците, а дори в ОП „Чистота“ имало такива машини, които обаче към днешна дата на работят.

Кметът каза, че съвсем скоро ще  драстично редуциране на персонал и реформа в общинските предприятия. Например в ОП „Зоопарк Пловдив“ има 26 души на щат, които на практика не правят почти нищо.

„Вие знаете ли, че зоопаркът си има пиар?!“, попита Зико. Най-вероятно ОП-то ще бъде слято с „Зооветеринарен комплекс“, предстои да се види и какво ще бъде бъдещето на „Чистота“ и „Паркове и градини“.

Друго ОП, което работи спорно – „Мултифункционална зала – Колодрума“, имало съвсем други проблеми, а не персонала. Издръжката на залата е 841 хил. лева, а приходите са обидно малко.

„Мислите ли, че хората, които работят там, са виновни? Има договор с ЕВН, ако имаме мероприятие тази събота, отсега трябва да затоплим залата. Този договор е за 15 години, като един бивш зам.-кмет е настоявал много за него, вместо да се сложат чилъри. Все едно сме заложници… 7 000 лева ток за едно събитие. Кой ще иска да ползва тази зала?“, каза Димитров. Той каза, че ще се срещне с проектантите на залата и ще иска промяна на това обстоятелство.