Зико: Правителството е длъжно да помогне на големите градове, знаете ГЕРБ колко кмета имат

  • от Благовест Андонов
  • 13:09, 13.01.2022

Големите общини ще излязат с общо искане към правителството за подпомагане заради вдигането на издръжката, режийните разходи, както и строителството. Кметът Здравко Димитров каза, че преди дни се е провела онлайн среща с Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Портних и Живко Тодоров, за да обсъдят проблемите на най-големите общини, пише TrafficNews.

„Излязохме с общо  становище. Проблемите на големите общините, не са като малките. Разходите са огромни – за газ, за ток... Миналият месец платихме 600 000 лева ток за уличното осветление. Какво да направим, да загасим лампите ли? Фандъкова заяви, че ако държавата не помогне през лятото ще спрат метрото. Проблемите са навсякъде, ние имаме 7 договора за детски градини и ясли, които строителите не искат да започват заради високите цени на материалите. Правителството е длъжно да се намеси и да подпомогне общините и бизнеса. Знаете ГЕРБ колко кмета имат,  нито една община не може да издържи сама”, каза кметът. По думите му срещата с правителствените представители ще бъде първо за компесаторни механизми за разходите и текущи проекти, а след това би се искало финансиране за нови проекти.

Голем проблем се оказва и забавянето на държавния бюджет. Поради неяснотите около него и кога ще бъде приет, Община Пловдив също не може да направи проекторамката.

„Страшно много ни затруднява това, но ние сме длъжни да спазваме закона. Нямаме избор”, каза зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Той каза, че към момента се очаква преходен остатък от 70 млн. лева, като 30 млн. лева от тях са от Капиталовата програма, които ще бъдат разплатени през 2022 година.