Зико: В Пловдив бие най-силно националният пулс още от времето на църковните борби

  • от PlovdivTime
  • 22:26, 06.09.2022

В Пловдив се проведе тържествена заря-проверка по случай 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То бе и кулминацията на тържествата по случая празника на града.

Кметът Здравко Димитров произнесе реч по случай геройството на пловдивчани преди повече от век:

„Омразната присъда на Берлинския договор, която изкуствено разкъсва целокупния български народ чрез насилствени граници е осъдена от разума и историята още в самото начало. Ние пловдивчани се гордеем, че идеята да се противостои на Берлинския договор се заражда най-напред в Пловдив. Тук бие най-силно националният пулс още от времето на църковните борби. Тук е неизлечим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание.

И на това население, настръхнало още от времето на кланетата в Батак и Перущица, Европа иска да наложи един османски валия като стража на Балканите. Пловдив не се задоволява с титлата столица на измислената Източна Румелия, а отново става символ на българския дух и копнеж за обединение. За пловдивчани не е важно да бъдат столичани, а да бъдат българи. Затова в Европа наричат Източна Румелия „Втората България””, каза Здравко Димитров.

„Революциите се замислят от романтиците и събраният в Пловдив духовен елит на младата нация издига знамето на Съединението. По думите на народния поет Иван Вазов, в този момент България се почувства млада, идейна, способна пак за велики саможертви. Тоя живителен дъх от бодрост и вяра се докосва до всички кътове на народната душа и я възвисява до величието на съдбоносните събития. Ние се гордеем не само с романтизма на нашите предци в Пловдив преди 137 години, с тяхното дръзновение в преследването на великата цел, но и с мъдростта им. Българите нямат опита от Френската или другите европейски революции, но проявяват завидна тактическа зрелост”, каза още кметът на Пловдив.