Зико от площад “Съединение“: Когато дори един наш сънародник страда, сме длъжни да бъдем заедно

  • от PlovdivTime
  • 21:40, 06.09.2023

Тържествената проверка по случай 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се състоя в Пловдив на пл. "Съединение", в знак на почит и благодарност към всички българи, допринесли за свободата, съединението и независимостта.

Днес церемонията на площад "Съединение" премина с променена програма - концертът и тържествената заря бяха отменени заради водното бедствие по Южното Черноморие. Отменен бе и традиционният официален прием на кмета на Пловдив за официалните гости.

На церемонията на площада присъства кметът на града Здравко Димитров, президентът Румен Радев и председателят на парламента Росен Желязков, народни представители, министри и дипломати, областният управител Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове на общината, районни кметове, общински съветници и местни политически лидери.

Според военния ритуал президентът прие строя от началника на пловдивския гарнизон ген. Явор Матеев. Преди това генералът призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание загиналите от бедствието по Черноморието.

„Тази вечер няма да започна така, както подобаваше да е в кулминацията на празника на Съединението. Но днешният ден ни показа, че в трудни моменти, когато дори един наш сънародник страда, сме длъжни да бъдем заедно. Времето и обстоятелствата ни подложиха на поредното изпитание, което можем да преодолеем само ако бъдем единни и солидарни”, каза в началото на словото си кметът на града Здравко Димитров.

„Тази вечер, застанал пред паметника, който символизира един от най-великите исторически моменти, отправям апел – в мислите си да застанем пред онези герои, които преди 138 години извършват святото дело на Съединението.

„Без него днес България нямаше да бъде в тези териториални граници. Днес е денят, когато с развълнувани сърца искаме отново да припомним, че 6 септември 1885 година е не просто актът на пловдивския преврат, а делото, в което се пресичат националната идея, българската решителност и европейското бъдеще. Няма да се връщам хронологично към случилото се преди 138 години, но има факти, които трябва да бъдат припомняни”, продължи Зико.

„Без Съединението на Княжество България с Източна Румелия Освобождението щеше да бъде грандиозен военен успех, триумф на мечтите, но именно днешният ден показва идеята за единност и общност. Ако свободата не бъде осмислена от колективното съзнание, ако не се усети целостта на народа, то тя няма да има своята истинска стойност. И точно днес, когато народът ни преживява поредната морална криза, когато сме разединени в идеите за правилния път, трябва да погледнем назад към миналото и да осъзнаем, че можем да надскочим себе си само ако гледаме заедно в общия път напред. Нашият народ е показвал, че в тежки моменти на изпитания е съумявал да преодолее личното, да победи индивидуалните стремежи, защото разумът вижда смисъла, че съединението наистина прави силата”, допълни Здравко Димитров.

"Съединението е актът, с който българите категорично заявяват себе си, волята си, целите си, но и бъдещето си. Именно на тази дата трябва да отбелязваме не само териториалното обединение, но и святата идея за етническата цялост, която се реализира в духовния и културния подем на тогавашните българи. Още тогава нашите предци приемат Съединението като акт на себепостигането, защото израстването на един народ минава през идеята за обединеност.

И днес Пловдив продължава да бъде център на мултикултурно общуване, продължава да бъде европейска сцена, от която се говори за духовност и се показват образци на световни достижения, но по-важното е, че Пловдив е мяра за толерантност, единност и разбирателство", каза още кметът.

Словото му завърши с равносметка за днешния празник:

6 септември е денят, който заличава целия спектър от различия; денят, в който ние осмисляме ценността, че сме българи; денят, в който поглеждаме назад, но и уверено прекрачваме в бъдещето. Съединението е онази мяра, която регулира истинските ценности, която ни припомня кои сме, която ни разкрива защо сме тук.

Съединението е сила, която започва от пловдивския акт, преминава в европейския мироглед и се проектира в световния ред, а точно единството е онази невидима частица, която придава живот на материята. Именно в Пловдив намират пряк израз идеите на Левски за всеобщо обединение, защото силата наистина е в това да бъдем заедно и да постигаме мечтите си не чрез индивидуалните битки, а чрез предадения свят завет на Съединението.

Честит празник, българи! Бог да пази България!