Зико с огромна подкрепа за тегленето на заем от 50 милиона за спортните обекти

  • от Благовест Андонов
  • 11:47, 10.03.2022

Кметът Здравко Димитров получи сериозна подкрепа от общинския съвет за мандат да преговоря за тегленето за нов 50-милионен заем, който е за изграждането на спортната инфраструктура на Пловдив. Предложението му събра 38 гласа „за“ и само 5 „против“ и един „въздържал се“, Съветниците, които гласуваха против бяха от Демократична България, а БСП изобщо не участва в гласуването.

По предложение на зам.-кметът по финанси Величко Родопски в преговорния екип на Зико ще бъде вкаран по един общински съветник от всяка група, който да договаря заема. Преди да бъде изтеглен ще има обществено обсъждане и ново решение на общинския съвет, както е законовата процедура.

По време на обсъждането се направи и корекция на предложението, тъй като Слави Георгиев напомни, че тази процедура в този му вид най-вероятно ще бъде незаконосъобразна, поради причината, че единият от обектите – Спортният диспансер е търговско дружество и бъдещето му трябва да се договаря от управителя му, а не от кмета.  След изказването, бе изменено и предложението, като се даде мандат на управителя да преговаря за кредит.

След гласуването,  Здравко Димитров заяви че е нормално това, което се е случило в залата, тъй като няма човек в Пловдив, който да не смята, че тези проекти не са важни. Градоначалникът изтъкна, че се търсило финансиране от държавата, но не е срещнал разбиране от тяхната страна и поради това се е наложило да се търси алтернативен начин за финансиране. Зико гарантира, че условията по кредитите ще бъдат възможно най-изгодни и това по никакъв начин няма да натежи на общината.

Разпределени по пера те включват довършването на двата стадиона на „Локомотив“ и „Христо Ботев“ с по 12 млн. лв. с ДДС, в това число и за козирката на втория, изграждане на нов плувен комплекс с 50-метров басейн за 20 млн. лв. и реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина - 6 млн. лв.