Зико: Локалът на Южната дъга в София е по-широк от нашето Околовръстно

  • от Благовест Андонов
  • 20:41, 12.05.2021

Огромен интерес предизвиква общественото обсъждане за намерението на Община Пловдив да поеме нов дългосрочен дълг с рамка от 113 милиона лева. Презентацията е водена от кмета Здравко Димитров и целия му екип, който да представи обектите и да чуе обратната връзка от пловдивчани. По-голяма част от хората са местни политически дейци от различни формации и партии. В обсъждането се включиха районните кметове, както и бившият кмет Иван Тотев. 

Здравко Димитров заяви, че още преди една година е заявила своето намерение за теглене на кредит за финансиране на важните инфраструктурни обекти. Въпреки, че от администрацията са приготвили проекти за 103 милиона лева, кметът заяви, че не е задължително кредитът да бъде на такава стойност. Именно това е целта на това обсъждане, за да се реши и обществеността да се обедини кои обекти да бъдат приоритизиранr, пише TrafficNews.

"В Пловдив всеки месец влизат по 5 милиона автомобила и все повече се задъхва. Градът няма вътрешен ринг, а дори и външен. Знаете Околовръстното все още не е завършено. Още повече, че то трябва да бъде разширено. Вижте какво се прави в София. Там дори локалите на новата Южна дъга са по-широки от нашето Околовръстно, заяви Зико. Той допълни, че кредитният рейтинг на общината е добър, като няма и задлъжнялост, което би обезпечило една подобна инвестиция в инфраструктура. Кметът обясни още , че Община Пловдив ще кандидатства по европейски програми за други свои големи обекти, но включените в този списък не могат да получат европейско финансиране и затова се налага да се иска кредит.