Зико: Идеята за Опера зад Партийния дом е като за пристанище в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:05, 15.06.2022

„Идеята да се построи оперен театър зад Партийния дом е много атрактивна – нещо като трамвай в Пловдив, метро в Пловдив, пет моста в Пловдив и бих добавил пристанище в Пловдив”, коментира Здравко Димитров новото предложение на фондация „Дом за Пловдивската опера”, изработено от арх. Илко Николов.

Той припомни, че първо е предлагано да бъде съборена високата сграда на пл. „Централен” 1 без да се мисли за администрацията, а Община Пловдив не разполага с необходимото място, за да ги настани.

„Има възможни терени - например до Колодрума срещу Мебелна къща. Има едно поделение там. Но те не искат, далече им било. Те искат в суперцентър.  Около реката също е много хубаво. Знаково място е Панаирът, има и места за паркиране.  Ние си казваме, че и около площада трябва да стане пешеходна зона, а вкарваме и още, и още, и още. Ми няма как да стане”, каза още Зико.

Той подчерта, че общината има желание да помогне,  но предложенията за терени не се възприемат, защото от „Дом за Пловдивската опера” са се съсредоточили върху Партийния дом и Щаба на армията, а там не виждам как може да стане.  Димитров призова и гилдията на архитектите да се включи с предложения.

„Истината е, че изтървахме шанса при продажбата на Сточна гара да придобием  имот 60-70 дка.Там беше мястото за административен център, спортна зала, опера. Ето как сами си проиграваме шансовете, а сега търсим терен.  Трудно ще е”, завърши кметът на Пловдив.