Зико готви 80 млн. лева заем за проектите на Пловдив, София тегли 100 млн. за вътрешния ринг

  • от Благовест Андонов
  • 20:32, 19.09.2020

Дълговете на Община Пловдив в края на сегашния мандат през 2023 година могат да достигнат  114,5 млн. лева. Това е записано в бюджетната прогноза, за 2020-2023 година, която ще бъде гласувана на сесията на Общинския съвет. Това означава, че градските власти ще търсят кредитно финансиране до 80 млн. лева чрез различни финансови механизми пише TrafficNews.bg.

Към момента задълженията на Община Пловдив са 34 млн. лева, като повечето от тях са за погасяването на 30-милионния заем, теглен от Иван Тотев.

Още през декември Общинският съвет даде зелена светлина на Здравко Димитров и екипа му да преговарят за кредитна линия от 120 милиона лева.  Тогава кметът каза, че заем няма да се тегли преди да бъдат представени проектите, както и да се направи обществено обсъждане.  

Според бюджетната прогноза самите средства ще бъдат теглени през 2021 година – в размер на 50 млн. лева, а следващите две години допълнително 20,4 млн. лева и 8,6 млн. лева.  

До края на годината се очаква общественото обсъждане за заема, както и да се представят проектите, за да може да се сключи договора при зелена светлина. Първоначалната идея на Община Пловдив е със заема от Европейската инвестиционна банка през Фонда на фондовете да се финансират „Модър-Царевец”, нов мост над река Марица, продължението на бул. „Северен” и плувен комплекс „Младост”.

 В същото време София също се готви да тегли 100 млн. лева заем по същия финансов механизъм на европейската инвестиционна банка. Проектите, които Столична община иска да финансира са изграждане на трети градски ринг, който да се затвори чрез булевардите „Тодор Каблешков”, „Филип Кутев”,” Рожен”, части от Източната тангента, както и ремонт на тунела към Люлин. С парите се предвижда и направата на част от зелено околовръстно, която ще е за пешеходци и велосипедисти в паркови условия.