Зико: Дайте ми 1 млрд. и ще направя чудеса в Пловдив, бюджет от 526 млн. лв. е реален

  • от Благовест Андонов
  • 13:11, 16.03.2022

„Бюджетът на Пловдив е реален и изпълним, но има неща, които не зависят от нас. В условия на война сме, парламентарна криза и забавяне на държавния бюджет, галопираща инфлация, огромен ръст на строителните материали. Въпреки това залагаме в различни сектори рекорден брой средства. Парите никога не стигат за всичко, дайте ми един милиард и ще направя чудеса за Пловдив, но това са реалностите”, заяви кметът Здравко Димитров при представянето на бюджета.

Рамката за 2022 година е  526 114 046 лева. Общинската хазна ще получи 261 159 980 лв. от държавата, като 235 млн. лева са за делегирани дейности и издръжка, а местните приходи ще са в размер на  264 954 066 лв. Бюджетът е със 108 млн. лева повече или увеличение от 25,84% спрямо предишната рамка.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че данъците в Пловдив са останали същите, като има леко завишение на някои такси от първи април. Рекордният бюджет за града се дължи на няколко фактора, сред които вдигането на издръжката от държавата и увеличаването на заплатите, както и огромният преходен остатък от 75,6 млн. лева.

Бяха представени и проектите, които ще се изпълняват по сектори, пише TrafficNews.

По думите на Здравко Димитров в Пловдив никога не е имало толкова средства за екология. В това число трябва да се решават проблеми като борбата с мръсния въздух,  сметищата в Цалапица и Шишманци, зелената система на града и почистването на река Марица. За част от проектите ще се търси държавно финансиране, а за други - пари от Европа.

Капиталовата програма на града е разделена в  5 сектора. 31,6 млн. лева предвижда да изхарчи Община Пловдив за реконструкция и строителство на пътни отсечки и артерии със собствени приходи.  В програмата са Кукленско шосе, Рогошко шосе, Голямоконарско шосе, „Модъ-Царевец, „Даме Груев”, пробив под Водната палата, ул. „Владая” и други.  Изпълняват се и проекти за над 100 млн. лева по еврпрограми – като Пречиствателна станция, Водния цикъл, проектите в „Гладно поле”.

Отделно има 40 млн. лева за спорт – двата стадиона на Ботев и Локомотив, както и две нови спортни зали в „Западен” и „Северен”.  Има подписани договори и за редица детски градини и училища, които ще се реализират през тази  година, обобщи зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Най-голямото перо е за образование в бюджета, като това се дължи и издръжката на училищата и детските градини от Общината през държавните делегирани дейности. Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов каза, че са спечелени проекти за 20 млн. лева, в това число и първата нова учебна сграда под тепетата от десетилетия за ОУ „Кн. Александър Първи”. Тази година ще се проектира и нова сграда на ОУ „Драган Манчов”.

Има обаче проблеми с част от договорите, които са подписани, но фирми не искат да изпълнят. Кметът каза, че чакат указания от Министерство на финансите относно анекси към договорите.

„Имаме 4 сгради за саниране и 7 детски градини, които фирмите не искат да започват без анекс. Трябва ни решение час по-скоро, защото колкото повече се бавят тези проекти – толкова по-скъпо ще излезе. Строителните материали са се вдигнали с до 50%, желязо дори няма… Ще дам за пример Румъния – там промениха законите и вече може да се сключват анекси по договори с 35% от стойността”, обясни кметът.

Стана ясно още, че със сигурност ще има актуализация на бюджета през лятото като се види как вървят отделните проекти. Все още се чака заданието и прогнозната цената за новата електронно-билетна система и Синя зона. Поради това няма заложени средства в бюджета за тази дейност.