Живот под наем или инвестиция в собствено жилище в Пловдив? Какво показват сметките

  • от Виктория Петрова
  • 13:37, 04.05.2021

Един от основните въпроси, които стоят пред всеки млад човек, е осигуряването на негово лично място за живот и развитие. Домът на човек е не само социален, но и психологически приоритет. Той се нарежда в пирамида на потребностите на Маслоу веднага след физическите нужди като необходимост от сигурност. Себеутвърждаването и възможността за водене на независим живот също стъпват върху изграждането на свой собствен покрив над главата ни.  

За реализиране на тази потребност хората са поставени пред дилемата - живот под наем или инвестиция в собствено жилище. И докато този въпрос е твърде лесно решим за хора с капитали, то за тези, които не разполагат с големи финансови възможности, винаги се теглят плюсове и минуси на подобно решение. 

За всеки е ясно, че теоретично е много по-добре да влага пари в собствен имот, отколкото в чужд. Но пък като мотив в полза на арендата се представя възможността за по-мобилен живот. С други думи във всеки момент, когато решиш, можеш да напуснеш жилището. Както опитът обаче показва временните решения се оказват едни от най-дълготрайните и така често се събуждаме след 10 години живот на чуждо място.

Какво обаче съветват експертите при избор между живот под наем или инвестиция в собствено жилище в контекста на имотния пазар в Пловдив? 

При сегашните условия за кредитиране абсолютно финансово необосновано е да се живее под наем, смята експертът в имотни пазари Надежда Никова от TrafficProperties

В момента лихвите по ипотечните кредити са между 2,5-2,7%, което на практика превръща инвестиция в собствено жилище не просто в достъпна и рентабилна опция, но и в най-логичен житейски избор. Всъщност в условията на финансовите условия и пазарите в момента излиза, че при правилен избор на вид и срочност на кредит, ежемесечните такси може да бъдат по-ниски отколкото наема

"Средният наемът за един нормален апартамент за двама души, който не е покрайнините и в нежелани квартали на Пловдив, е около 510 лева. При дългосрочен ипотечен кредит от 25-30 години същото жилище ще се изплаща с вноска от 450 лева/месечно", посочва Никова. 

Наблюдението на брокерите е, че наемателите, с изключение на студентите, се задържат в едно жилище средно между 5-10 години. А обикновено дори да сменят конкретния адрес продължават да се въртят в спирала от наеми. Математиката е категорична по този въпрос - хората, живеещи под наем ежегодно генерират загуби от средно над 6200 лева, които пресметнати в дългосрочен хоризонт се равняват на себестойността на жилище

"Много често сме чували от наши клиенти, че търсят жилище под наем, защото се чувстват по-спокойни, че във всяко време могат да сменят локацията. Но всъщност покупката на жилище в Пловдив категорично не значи, че ти ще останеш цял живот да живееш тук, или в конкретното жилище. Предвид потенциала на града, интерес към имотите под наем никога не е липсвал - в качеството ни на образователна, туристическа, но и индустриална дестинация. Този интерес не просто няма да стихва, а тепърва ще се развива на база надграждането на Пловдив като привлекателен център", посочва експертът. 

Предвид, че наемният пазар на имоти в Пловдив е добре развит и позициониран, жилището, в което се инвестира, може само да изплаща инвестицията чрез използването му като актив дали за краткорсочно или дългосрочно отдаване

Комуникирането с банки особено за имоти без акт 16 обаче понякога може да е сложно начинание и често процесът по договаряне плаши потенциалните купувачи с финансови сложности и административни процедури. Именно заради това имотната агенцията TrafficProperties е развила нова услуга за посредничество с няколко финансови институции за кредитиране, като това носи и осигуряване на по-добри условия за клиентите. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0888888856.

Kоментари

коментар
Eni
17:27, 04.05.2021
Отговор

Мисля, че е редно все пак да сложите един дисклеймър в началото на статията, че това е спонсорирано съдържание...