Жива или изкуствена елха? Това е въпросът!

  • от Соня Желязкова
  • 18:11, 05.12.2020

През последните  няколко десетилетия човечеството отбеляза колосален напредък в развитието на технологии, промишленост и производство. Тази крачка напред подпечата ежедневието ни, като го превърна в привидно по-улеснено. Но на каква цена?

Най-пресният пример, който можем да приложим, е първият световен локдаун. Месеците от март до май бяха тежки за човечеството, но леки за природата. Тя несъмнено показа, че  са и нужни няколко мига да „отдъхне” от нашата намеса. А резултатът бе осезаем. Чистота. Чистота на въздуха, на водите. Живият живот смело се показа, защото вече не бе смущаван от човешката ръка.

Тук се намесва все по-актуалната тема за опазването на околната среда. Вдъхновени от темата за предстоящите коледни празници, направихме проучване. В основата му търсим истината за това:

Кое е по-екосъобразно – живата или изкуствената коледна елха?

Съществува обща заблуда, че изкуствените коледни елхи са по-безвредни за околната среда. Това произлиза от факта, че не се отсичат истински дръвечета. Но какво всъщност се случва с елхата в завода, за да достигнат до вас във вид на зелено или бяло дърво с много клончета и бодли?

Знаете ли, че изкуствени коледни елхи са направени от поливинил хлорид – пластмаса, която се получава от петрол? Тя е изключително вредна за човешкото здраве и околната среда. При производството на PVC се отделят вредни емисии на редица канцерогенни вещества, като например диоксин, етилен дихлорид и винилхлорид. Основната суровина за изкуствени коледни елхи е едновременно невъзобновяема и замърсяваща, но и нерециклируема. Освен пластмаса, често срещан материал в производството на елхите е оловото, който има изключително опасно влияние върху човека.

 

От друга страна, закупуването на живо дръвче се свърза с отсичането му от естествена му среда на живот. Това се определя като вредно за опазването на околната среда по ред причини. Може би това е в основата на заблудата, че чрез изкуствените елхи, ние всъщност опазваме природата.

Но когато животът на дървото започва в специализиран разсадник, неговото отглеждане е специално, за да се превърне един ден в коледна елха. Т.е. по този начин в разсадниците се създават временни гори от иглолистни дървета. Докато растат, те изпълняват една от основните си функции, а именно да от пречистващи въздуха. Чест избор за такива разсадници са райони, в които виреят малко други видове растения. Поради високата издръжливост на иглолистните дървета, те могат да оцелеят дори върху голи хълмове.

 

Мнението на Еколози:

За да бъдем максимално точни, потърсихме мнението на специалист. В разговор с еколога Георги Герджиков научаваме и за чудесни възможности за природосъобразна Коледа.

„Закупуването на изкуствена елха може би е удачен вариант заради ниската сума и разнообразните дизайни, който предлагат. Но все пак да не забравяме, че от гледна точка на ресурсите, които се използват за направата ѝ, тя е вредна за околната среда. Големият принос на изкуствените елхи е тяхната трайност.  Спрямо обаче екологично проучване на списание Ню Йорк Таймс, те трябва да бъдат използвани повече от 20 години, за да може да оправдаят вредните емисии, получени от обработката на материала PVC и метали”, коментира Георги Герджиков.

„Най-добрият вариант според мен са елхите, които се продават в саксии или от специализирани разсадници. Дърво не загива и не е отсечено. В края на празниците пък  може тя да се засади някъде другаде. Чрез това съхраняваме живото в природата, а и  даваме добър пример на децата за опазването ѝ. А защо не тази елха да разкраси градинката пред блока”, предлага той.

„Особено в големите градове в България, където въздухът става осезаемо по-замърсен, нуждата от дървета вече е видима. Ако си купуваме елха в саксия, а след това я засадим другаде – това е помощ за всеки един индивид поотделно”, казва екологът.

„Преди години от Община Пловдив се организираше мероприятие след празниците. Граждани засаждаха коледните си елхи на предварително определен за това парцел. Подобни събития са полезни за природата. След това може да навестяваш дървото си и да се грижиш за него през цялата година”, апелира към ангажираност екологът Георги Герджиков.

Кратка листа с Предимства и Недостатъци :

Оставяме на вас да прецените кой вариант е по-удачен. Ние можем да кажем само, че една истинска елха ще внесе повече автентичност в дома ви, но и ще остави „зелен” отпечатък върху планетата. Коледа ни прави по-добри. Един удобен момент за размисъл над това откриваме в навечерието на традиционното празнично украсяване.

Еколози и екоактивисти са категорични, че настъпи крайният момент на необходимост от промяна моделите на поведение, изградени в последните няколко десетилетия. Ако това не се случи, рискуваме да стигнем предела на сили на планетата. Нека се замислим за отношението ни към Земята и нашата съвместна отговорност към съхранението ѝ. И това е колкото всеобща, толкова и лична битка.