Жабунясал и неработещ – мизерна гледка в новия фонтан на пл. „Централен”

  • от Благовест Андонов
  • 10:46, 01.07.2021

Община Пловдив се сбогува емоционално с виенското колело – атракцията, която предизвика крайни и противоречиви реакция в пловдивската общественост. Казано на културно-кураторски език – важното е, че темата е „провокирала” обществото, за да се говори за бъдещето на площад „Централен”, пише TrafficNews.

Докато обаче градските власти се захласваха по колелото и тълпите от хора, на метри от него, една от новите придобивки на площад „Централен” – сухите фонтани, тъне в мизерия.

Фонтанът е жабунясал и мръсен, половината дюзи не работят, както и таблото му за управление.   Съоръжението бе представено като новаторско за Пловдив, тъй като той имаше дистанционно управление, с което да се командват струите и да се пускат различни светлини ефекти.

 Докато общината говори за „пустия и празен” площад, обаче самата тя не полага нужните грижи за атракциите, които би трябвало да привличат хората на него.

Фонтанът, макар и на по-малко от година, изглежда покъртително занемарен. Пуснахме и сигнал към ОП „Градини и паркове” , която поддържа съоръжението.

Оттам съобщиха, че при направената от директора на ОП-то Веселин Козарев проверка е установено, че има проблем със софтуера на електронната система, която управлява сухия фонтан. Това се е отразило върху правилното функциониране на фонтана, което вероятно е довело и до заблатяването му. Електрониката се поддържа от варненска фирма, която веднага е реагирала и е взела дефектиралата платка за ремонт. Оттам казаха, че фонтаните на площада веднага ще бъдат почистени и до отстраняване на повредата състоянието им ще бъде наблюдавано редовно.