Зелена площ, депо или паркинг? Глобиха пловдивчани, докато терен от 4 дка търси функцията си

  • от Благовест Андонов
  • 10:46, 07.01.2022

За всички е ясно, че Община Пловдив притежава твърде малко имоти, на които могат да се реализират различни обществени дейности в полза на хората. През годините се свикна всякакви имоти покрай големи булеварди да се превръщат в жилищни кооперации, а зелените площи и местата за паркиране да  стават все по-малко, пише TrafficNews.

Макар и малко, има на места терени, които са подходящи за подобни мероприятия, но странно защо те не са атрактивни за градските власти за реализация на каквито и да дейности.

Такава е ситуацията с имот от близо 4,2 дка на кръстовището на бул. „6 септември” и „Източен”.  Читател на TrafficNews се обърна към нас за въпросния имот, след като се оказа, че той и негови съседи са глобени заради паркиране във въпросния имот.

„ Това място според Община Пловдив е тревна площ. Откакто се помня обаче тук трева не е имало, а съм над 40-годишен. Имаше гето с незаконни ромски къщи, а допреди няколко години частен платен охраняем паркинг, а после и автосалон. В последствие Общината започна да използва общинския терен за съхранение на инертни материали и така до днес.

 Въпреки многократно подадените жалби от живущите от близките блокове, че мръсотията и праха не позволяват да се отварят прозорците, а шума от преминаващите камиони пречи на спокойствието ни, от Община Пловдив отказват да преместят това сметище.

Недоумение буди  факта, че през изминалата година внесохме подписка на този терен да бъде изградена детска площадка и да се облагороди мястото, но отново има отказ /макар и мълчалив/ от Общината. Сега обаче заварихме колите с налепени фишове?!?! Няма лошо, не по 50, а по 150 ще платим, за да има къде децата да играят и гледката от прозорците ни да не е към бунище, но да ми пишат фиш, че съм паркирал върху чакъла, останал от автосалона и там, откъдето всекидневно минават камиони на Общината, за да изхвърлят строителни отпадъци е смешно или трагично, зависи дали си глобяващ или глобен. А строителните отпадъци ще си стоят на т. нар. тревни площи вероятно докато се появи подходящият инвеститор за поредния мегакомплекс на това място”, пише нашият читател.

Единственото намерение на Община Пловдив за въпросния терен бе през миналия мандат. Тогава имотът бе вкаран в намерението на бившия кмет Иван Тотев за теглене на заем за многоетажни и буферни паркинги. Идеята там бе да се направи  буферен за 130 автомобила. Там трябваше да спират коли и автобуси с туристи, които да отиват след това към Стария град и Централна градска част, а част от местата ще се дават срещу месечен абонамент.

С идването на новата власт и кмет обаче това намерение остана в миналото и вероятно няма да се реализира.

Въпросът е какво смята да прави Община Пловдив с този терен, а очевидно хората в района искат да се реализира парково пространство.  Докато обаче теренът търси своята идентичност, градските власти ще събират глоби от хората, дръзнали да спират там.

Каква ще е съдбата на имота, ще търсим отговори от местната власт.