Здравният министър: Ваксинираните с AstraZeneca сами ще избират каква да е втората им доза

  • от PlovdivTime
  • 16:05, 13.04.2021

До края на седмицата ще се вземе окончателно решение за това как ще се процедира с ваксината на AstraZeneca и по-конкретно с поставянето на втора доза от препарата. Това коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг.

„Обмисляме вариант, в който всички ваксинирани с AstraZeneca, които искат да си поставят втора доза от същия препарат да го направят, а тези, които не искат -  за тях ще бъде взето решение с коя иРНК ваксина да се имунизират“, коментира Ангелов.

Очаква се решението да бъде взето до края на седмицата.

Ангелов коментира още, че здравните власти са обезпокоени от съобщенията, свързани с ваксината на Янсен в САЩ. До края на деня трябва да има решение на ЕМА по казуса и тогава ще се вземе решение как ще се процедира и у нас.

„Ако няма желание към ваксината на AstraZeneca тя ще бъде изтеглена. Нека хората да бъдат спокойни, наблюдава се тенденция за известен спад на новозаразени. Чувствително по-малък брой са и хоспитализираните“, каза още Ангелов.

Относно разхлабването на мерките Ангелов заяви, че дали ще има такова ще се реши след четвъртък.

Той увери, че следващите седмици се очакват доставки на достатъчно количества иРНК ваксини.

Експертните съвети ще дадат становище коя ваксина е препоръчителна алтернатива за втора доза след първа игла на AstraZeneca.

Към този момент обаче няма искане от Португалското настоятелство за изтегляне на оскфордската ваксина, заяви министър Ангелов.

Журналисти проявиха интерес към датата, в която се очаква да приключи изолацията на Слави Трифонов. Ангелов обаче отказа да коментира подобна информация от личен характер.