Здравният министър: Не се готвим да отваряме детските градини! Данните още не водят в тази посока

  • от PlovdivTime
  • 10:44, 10.12.2020

Още е много рано да се говори дали от 14 декември отново ще отворят врати детските градини у нас. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Ние не се готвим да отворим детските градини, имаме нужда от цялата информация за седмицата, за да вземем такова решение.  Данните с които разполагаме към момента не ни водят в тази посока. Остават още 4 дни от седмицата, тогава когато имаме достатъчно данни да ни мотивират да вземем това решение“, заяви Ангелов.

Той призова към спазване на мерките, тъй като все още спадът на новозаразените е много крехък и само с дисциплина може да се постигне добър резултат.

„Имаме нужда от всички вас, нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават 10 дни до 21 декември, нека да го прекараме тези дни в партньорство. Ние протягаме ръка към всички българи, за да спазваме заедно мерките. Нека за 10 дни да загърбим всички политически пристрастия, а да се концентрираме върху целта която гоним да прекършим гръбнака на този невидим враг. Натискът е огромен, хората са разделени – едни ни критикуват, други ни обичат. Едни вярват на това, което казваме, други в конспирации. Вероятно всеки един от тях е прав, ние които се изправяме днес пред вас трябва да намерим този баланс, който е много крехък. Виждате какво става в Европа -дават се едни обещания, които не се случват. Вирусът досега е опровергал всички теории и е непредвидим“, каза още министърът.

Поради тези причини той заяви, че се предпазва от категорични мнения.

„Опитваме се да направим цялата логистична организация по отношение на ваксините и тяхното разпространение, но не всички зависи от нас. Надеждата идва с ваксините и ние, ако дотогава правилно проведем политиката да се справим с кризата и успеем да убедим повече хора да станат „лекари““, коментира той.

Ангелов посочи като примери това, че САЩ е подписала указ с който забранява износа на ваксини. Към този момент, това обаче не ни засяга, тъй като имаме споразумение с ЕС заради което трябва да получим уговорените количества.