Здравният министър: В момента сме в пика на третата вълна

  • от PlovdivTime
  • 10:46, 01.04.2021

В момента сме в най-върховата точка на пика на третата вълна на пандемията у нас. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Наблюдаваме покачване на случаите за последните две седмици, последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика.  Според експертите сме в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайна в следващите дни. Има натиск върху лечебните заведения, но той е различен в областите. Най-натоварено е в областите София, Бургас Шумен и Варна“, коментира Ангелов по време на ежеседмичния брифинг на НОЩ.

Той добави още, че в момента най-голям е натискът върху психиката на хората.

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете на българите. Бъдете спокойни, системата на здравеопазването е готова, нямаме абсолютно никакви притеснения. Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят“, каза още той.

Най-голямата надежда в момента е увеличаването на темпа на ваксинацията, каза още той. Очакват се доставки на РНК ваксини.

„Ние сме единствената държава, в която имаме ваксини, но хората ги отказват, защото искат да си изберат определен вид ваксина.  Има държави, в които няма никакви ваксини, ние сме единствената държава, която има достъп, но хората се отказват“, заяви Ангелов.