Здравко Димитров: Въпрос на един подпис е проектът за Небет тепе да бъде изряден

  • от PlovdivTime
  • 11:21, 17.11.2021

„Въпрос на формалност е документите да бъдат разписани от археолога”, каза кметът Здравко Димитров по повод проблемите с документацията за социализацията и реставрацията на Небет тепе, част от мащабния проект „По крепостните стени на Филипопол”.

Както PlovdivTime вече писа, подадените в Националния институт за недвижимо културно наследство документи не са коректни, тъй като на тях липсва подписът на археолога проучвател София Христева, която правеше разкопки през 2016 и 2017 г.

Градоначалникът не коментира дали тези новопроучени зони ще бъдат експонирани, каквато е препоръката на Министерство на културата. Само уточни, че е разговарял с директора на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

„Ако трябва документите ще бъдат върнати и ще ги занесем в музея, за да бъдат подписани, или археологът ще отида там да ги разпише”, завърши Зико.

Пламен Райчев, който е пряко отговаря за процедурата също коментира темата: „Надявам се да реализираме го в срок. Тук пак изпадаме в един обяснителен режим, които не зависи изцяло от нас. Проектът е готов и е за съгласуване в НИНКН. В момента, в който тази процедура завърши, ние имаме готовност да издадем строително разрешително и да започне работата”.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Заради проблеми с документацията: Връщат проекта за Небет тепе?Липсва името на наблюдаващ археолог, не е съгласуван с проучвателите, работили последно в проучванията