Здравко Димитров: Съединението доказа, че пловдивчани не искат да са столичани в турски вилает

  • от PlovdivTime
  • 21:30, 06.09.2021

Стотици пловдивчани бяха на площад „Съединение” по време на кулминацията  на тържествата по повод 136 години от паметния ден в българската история.  По време на речта на президента част от тях скандираха „Единство” и аплодираха държавни глава.

Кметът Здравко Димитров и президентът Румен Радев изнесоха речи по случаи 136 години от Съединението.

Градоначалникът заяви, че пловдивчани са били моторът на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„През изминалите 136 години Съединението е плод на една романтична митологизация, може би единствено основателна в модерната ни история. След Берлинския конгрес нашите предци осъзнават, че живеят в етнико-културен експеримент и това не може да продължава.

Пловдив  и тогава е водещ  духовен център на целокупна България. Пловдивчани не се опияняват от идеята да са столичани в един турски вилает.  С акта на Съединението те са започнали изграждането на един модерен Пловдив. Ако това не се бе случило, и днес край Ихтиман можеше има граници и митници.

През лятото на 1885 година Съединението решава завинаги изкуственото разделение, което е пометено от сами народ. Днес е най-пловдивския ден в новата ни историята, когато пловдивчани избират да бъдат българи”, каза Здравко Димитров.

Президентът заяви, че нашият дързък народ, уверен в своето право е поправил историческата несправедливост

„Сториха го със смисъл и кураж, с дружни услиия  и политическа зрялост, почти без кръвопролитие. Какви са уроците?  Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост. Защото ние сме показали, че може да постигаме големи цели и да го правим цивилизовано. Правили сме го, можем го и днес.

Съединението се случва само 7 години след възкръсването на страната. За това вярвам, че 136 години по-късно, ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения, в името на демокрацията и просперитета на страната.

Ключът е в духа на Съединението е чувството, че сме един народ.   Егоизмът не бива  да подрива съзнанието, че макар и различни сме един народ. Нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.

Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок, по единение. В името на свободата, достойнството и добруването на България”, каза президентът.