Здравко Димитров обяви “бомбена“ ваканция в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:28, 30.03.2023

Кметът Здравко Димитров издаде заповед, с която утрешният ден  - 31 март в училищата на територията на град Пловдив се обявява за неучебен. 

Освобождаването на учениците се налага във връзка с непредвидената ситуация, създала се през последните няколко часа за получени заплахи за бомби  в училищата. Решението как да се процедира с учебния процес до края на днешния ден ще вземе всеки директор. 

Междувременно учениците и персонала на редица училища в Пловдив бяха евакуиани по спешност заради сигнали за бомби в тях. 

Притеснени деца и объркани родители – това е резултатът от евакуацията на пловдивското училище СУ „Св. Паисий Хилендарски” след получените сигнали. Един от родителите коментира пред медията ни, че за сигналите са разбрали чрез съобщение от учителите във Viber. 

„Излизахме от компютърния кабинет. Звънецът биеше и ние си помислихме, че часът свършва, но той продължи да бие и ни изведоха на двора. Уплашихме се, всички деца плачеха”, разказа една от ученичките в малките класове пред TrafficNews.

„Бях на двора и една жена ми каза да си взимам нещата и да излизам навън, защото има подаден сигнал за бомба в училището. Всички много се притеснихме”, обясни друга ученичка.

Припомняме, че по-рано днес еднакво по съдържание съобщение със заплаха е получено на електронните пощи на училищата в Пловдив. В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Предприемат се проверки от страна на полицията. 

Едни от училищата, в които в момента тече евакуация в Пловдив са СУ "Св.Паисий Хилендарски", ХГ "Св.св. Кирил и Методий" и ОУ "Елин Пелин", ОУ „Екзарх Антим I” и ОУ "Васил Петлешков".