Здравко Димитров: Думите, които днес трябва да изречем силно, са книжовност и духовност

  • от PlovdivTime
  • 10:31, 24.05.2023

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с поздав към пловдивчани по случай 24 май:

"Уважаеми учители, просветители, дейци на културата, образованието, науката и изкуството,

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-обичаните и почитани празници. Пловдивчани имаме привилегията да изпитваме особена гордост, че именно от нашия град започва инициативата на Найден Геров през 1851 година да се чества празникът на светите братя.

За мен думите, които днес  трябва да изречем силно на глас са книжовност и духовност. Във времената на развитите технологии ние сме длъжни да не забравяме, че изречените думи и писаното слово на родния ни език са сила, енергия и вдъхновение.

И никога да не го забравяме!

Като наследници на тези велики просветители, ние българите носим в гените си традициите на славянската писменост и култура. Наше задължение е да ги запазим и развиваме и да пренасяме това наследство на бъдещите поколения. А за тази нелека задача нека поднесем дълбок поклон на учителите, преподавателите, духовниците, хората на изкуствата и всички съвременни просветители,  които в днешно време продължават да пазят светлината на знанието.

„Върви, народе възродени“ – За просвета и слава на словото!

Да ни е честит Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост!"