Завръщане: Office for Art от Берлин пристига с нова изложба в галерия “Капана“ през есента

  • от PlovdivTime
  • 19:30, 30.04.2021

Мащабна изложба със заглавие „Ние и те“ ще бъде открита на 27 септември в Галерия Капана в Пловдив.  Куратори са Натали Хойос и Райналд Шумахер.

Във всекидневния език, както и в самото ежедневие, често се поставя бързо разграничение между „нас“ - тук и „те“ - там. Ние и Те са, може би, онези художници, които живеят в някои от арт-мегаполисите известни в света на изкуството, и тези, които живеят и работят в България, в така наречената периферия и дори тези, които работят в съседните държави.

Изложбата предизвиква именно подобни деления и показва произведения, които могат да бъдат локализирани чрез отделните биографии, но които засягат общозначими теми. Границите, които определят кои са едните и кои са другите губят своите ясни контури.

Проектът включва разработването и реализирането на международна изложба в Пловдив, като ангажира институции, куратори и художници извън границите на страната, а творбите им са поставени в диалог с творбите на художници, които работят в България и в Пловдив.

Представените артистични позиции отразяват въпросите за съществуването, като част от общността. Те се характеризират с разнообразие и приети противоречия. Срещата със съвременното изкуство е уникална възможност светът, обществото и собственото ни съществуване в него да бъдат видени през различна призма. Съвременното изкуство е инструмент, който да се разбере, отрази и оцени сложността на днешната реалност.

Като част от работата по проектната идея са и представянията и срещите, част от проект Кръг на приятелите за българското изкуство на Office for Art, Берлин в сътрудничество с Фондация „Отворени изкуства“ и с подкрепата на IFA Institut für Auslandsbeziehungen.

Проект на Office for Art, Берлин е част от програма Наследство на Пловдив 2019. В официалната програма в годината ни титлата, партньорството с Office for Art представи, за първи път в България, престижната колекция от съвременно изкуство на „Дойче телеком“ с проекта „Чуйте ни – артистичен интелект (творби от „Колекция Телеком“).

Изложбата „Ние и те“ може да бъде разгледана до 12 ноември 2021.