Завърна ли се Анка, която блокира проектите на Пловдив? Жалба спря поръчката за кино „Космос“

  • от Благовест Андонов
  • 11:57, 16.06.2024

Жалба срещу поръчката за реконструкцията на кино „Космос“ бе пусната от софийската фирма „Ринекс – М“. На пръв поглед при такива мащабни поръчки обичайна практика е различни компании да обжалват условията ѝ.

Управител и собственик на въпросната фирма обаче е Ибраим Бялков. Тя е била основна в село Корница, община Гоце Делчев, а след това през 2020 година тя се прехвърля в София. Последният й отчет от 2021 година показва оборот от 465 хил. лева.

Бялков има история с друга фирма, която е до болка позната на Пловдив. Това е „Ремс Строй“, където той е бил съдружник, а след това се прехвърля на Анка Ангелова през 2017 година. Оттогава почти нямаше голям проект в Пловдив, който да не бе обжалван от „Ремс Строй“ – площад „Централен“, новата галерия „ 2019“ и редица други обекти, свързани с Европейска столица на културата.

Всички жалби падаха в КЗК и ВАС, но много от обектите бяха забавени заради тях. Тогава Община Пловдив пусна жалба в полицията и прокуратурата заради действията на фирмата. Оттам откриха управителя и собственик на фирмата – 50-годишната Анка, която е овчарка. На нейно име имаше 50 фирми, които са били прехвърлени – почти всички с огромни дългове и задължения.

Въпросът е дали фирмата „Ринекс – М“ в действителност има реален интерес към реконструкцията на кино „Космос“ или се повтаря схемата с Анка от 2019 година?

До дни КЗК трябва да реши дали да жалбата на Ибриам Бялков е основателна, а ако е така – ще стартира производство и поръчката ще спре.

Нейната стойност е за 9,9 млн. лева, като 4,4, млн. лева са осигурени от държавния бюджет за тази година. Преди жалбата крайният срок за подаване на оферти бе 19 юни.