Затварят джамиите в България за Рамазан байрам

  • от PlovdivTime
  • 10:31, 23.04.2020

Джамиите в България затварят врати за един от най-големите мюсюлмански празници. Рамазан Байрам започва днес, а вярващите ще се молят от домовете си. Молитвите ще се излъчват онлайн и ще се провеждат при закрити врати. Решението е на Главното мюфтийство.

"Събирането на молитви и на маса се препоръчва само в тесен семеен кръг. При ифтара, или раздавенето на храни - продуктите да са пакетирани, с възможност за дезинфекция и да се дават само на крайно нуждаещите се", апелира генерал Мутафчийски по време на редовния брифинг. 

Генералът съобщи, че е постъпила и информация от Външно министерство за организиране на големи пътувания от Турция през предстоящия празник. 

"Ще направим всичко необходимо тези пътувания да бъдат преустановени", съобщи той. И припомни, че Турция е изключително засегната от разпространението на коронавируса. 

Полетите в Европа постепенно се възстановяват. Към Гранична полиция са издадени предписания за мерене на температура, поставяне под карантина. Все още е в сила забраната за влизане на чужди граждани в България, съощи ръководителят на Националния оперативен щаб.