Затварят част от централна улица заради ремонта на Дондуковата градина

  • от PlovdivTime
  • 17:03, 10.11.2023

Участъкът на ул. "Христо Г. Данов" между ул. "Бетовен" и бул. "Руски" се затваря за движение от 13 ноември (понеделник) до края на годината, информират от "Организация и контрол на транспорта".

Това се налага заради реконструкцията на Дондуковата градина. Като част от проекта предстои изграждането на нови бордюри, тротоари и улично осветление, уточняват от  общинското предприятие.

В завършен вид първата градска градина, обявена за паметник на българската градинско-паркова култура, ще има четири водни атракциона - освен съществуващия и Централен фонтан, сух фонтан на входа и ромолящ зад сградата на Природонаучния музей.

Предвидено е и озеленяване, както и пейки за отдих. Проектът следва идеята на районния кмет паркът да бъде възстановен в максимално автентичния си вид, както е бил замислен от създателя си Люсиен Шевалас. За целта проектантите са потърсили визията отпреди последната реконструкция от 70-те години на миналия век.

Реконструкцията на Дондуковата градина е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. Стойността ѝ е 4 млн. лв., а средствата са осигурени от Фонда за устойчиво градско развитие.