Затягат мерките при ново увеличение на заболеваемостта

  • от PlovdivTime
  • 11:09, 28.01.2021

При увеличение на заболеваемостта отново се затягат мерките, обяви здравният министър Костадин Ангелов на традиционния брифинг.

„Доказахме, че мерките са ефективни и дадоха резултат. Ако трябва да дам горчивото хапче на хората, знаейки, че е ефективно, то ще рискувам. 120 на 100 хиляди е числото, около което се стремим. При този резултат, здравната система издържа на натиска. Но когато числото расте, мине над 200 на 100 хиляди, тогава системата се задъхва. Що се касае за разхлабване на мерките - стъпките са следните – на 4 февруари връщаме поетапно учениците от средното образование. Ако 14 дни няма повишена заболеваемост, може да пуснем ресторантите с вечерен час и процент заетост. Гилдията не бе доволна за датата, тъй като не могат да се възползват от помощите. Местим датата за 1 март, за да е угодна на тях. Ако пак няма мърдане на числото, отваряме и другите сектори поетапно. Ако обаче има повишение на заболеваемостта, затваряме от последно отворения бранш”, каза министър Ангелов.

Той коментира и темата с предпазните маски и новата заповед, с която се забранява носенето на шлемове.

„Разликата е огромна между маската и шала. На два часа трябва да се сменя маската, а не виждам някой на два часа да сменя шала си”, заяви Ангелов.

„Само две държави въведоха правило за носене на два типа маски. Доказано е, че при правилно носене на маските, те са ефективни. Дори и висок клас, ако не се носят правилно, то няма ефект”, каза пред журналисти доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Малко по-рано по време на брифинга председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски оповести, че щабът подкрепя заповедта на министъра на здравеопазването с така посочените мерки и степените на тяхното разхлабване.  Мутафчийски обясни, че вече има модел, който оценява риска по 9-бална система. 

"Според индекса на риск от 1 до 9 - 1 е да отвориш писмо от пощата, а 9 е да отидеш на бар. В деветките влизат религиозни събития над 500 души. В Южна Корея имаше такъв пример на избухване на заразата. Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси, не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант и то става дума за настаняване във вътрешни помещения. Те имат индекс на опасност 3 - колкото къмпинг и игра на голф. Футболните мачове и спортовете са между 6-7. Знаете, че почти не остана заразен футболист. Ако те са намират в средата на индекса, то публиката се намира твърдо в 8-ма степен", обясни генерал Мутафчийски. 

По думите на председателя на щаба у нас е "налучкан" правилно този рисков модел при налагането и разхлабването на мерките. 

"Как се определиха мерките у нас? Ние никога не сме претендирали за изчерпателност. Обществото не може да функционира без да има място, от където да купи храна и неща от първа необходимост. Магазините са с индекс 4 за опасност, а малките магазини са с индекс 3. Когато се спазва определения брой на посетители, може рязко да спадне процентът на зараза. Ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на зараза - училища, детски градини и ясли, големите молове и баровете и ресторантите. Заболеваемостта намаля доста по-бавно, от колкото очаквахме. Смъртността още по-бавно. Въпреки това в момента има един чудесен резултат", посочи председателят на НОЩ.

Той даде пример, че има елементарни начини за ограничаване на броя посетители - с листчета с номера, които свършвайки дават лимит на влизащите и дори вместо с листчета с определен брой орехи на пример. 

Председателят на НОЩ категорично подкрепи последните решения на министъра на здравеопазването, които включват разрешаване за присъствено обучение в училище, а ресторантите е предвидено да отворят чак на 1 март. 

"Когато се обсъждаше разхлабването на мерките, най-човешките доводи са тези, свързани с образованието и здравеопазването. Спирането на плановите операции създаваше не просто неудобства, а можеше да коства живот. В момента болниците са пълни с хора, които не са болни от ковид-19. По отношение на образованието - началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Нямат навици, уморяват се, дори е противопоказно за здравето им да прекарват толкова време пред мониторите. Ние трябваше да жертваме нещо друго, за да може децата ни да се обучават", посочи ген. Мутафчийски.