Заслужени отличия на преподаватели от МУ-Пловдив в Деня на българския лекар

  • от PlovdivTime
  • 21:34, 19.10.2022

В Деня на българския лекар – 19 октомври, на церемония в Националния исторически музей в София бяха връчени тазгодишните награди на Български лекарски съюз за принос в медицината. Традиционните категории са общо пет – за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, „Ти си нашето бъдеще“, „Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2022 г.“. И тази година изявени и доказали се на национално ниво представители на Медицински университет – Пловдив са сред отличените в три от категориите. 

В категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ наградата получи проф. д-р Диляна Вичева – лекар и преподавател в Катедрата по оториноларингология и зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна на дейност в МУ-Пловдив. За „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ беше отличен проф. д-р Благой Маринов – лекар и преподавател в МУ-Пловдив, ръководител на Катедрата по патофизиология и заместник-ректор по научноизследователска дейност. 

Д-р Божидар Христов – гастроентеролог и асистент в МУ-Пловдив, спечели наградата в категория „Ти си нашето бъдеще“.

Първа наградените поздрави ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, която присъства на събитието.

Тя е горда, че МУ-Пловдив има такива достойни лекари и ръководители и честити на проф. Диляна Вичева, на проф. Благой Маринов и на д-р Божидар Христиов националните награди, присъдени от Българския лекарски съюз и им пожела здраве, успехи, силен дух и смелост. 

Проф. д-р Диляна Вичева е заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност на Медицински университет – Пловдив от 2019 година. Преподавател е в Катедрата по оториноларингология при Медицински факултет на Университета. Проф. д-р Вичева е професор по оториноларингология и дългогодишен преподавател по специалността в няколко висши училища. От 1995 г. до 2015 г. работи като лекар оториноларинголог в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Георги", а от 2015 г. - в УМБАЛ „Каспела" в Пловдив. 

Научната и преподавателската дейност на проф. Вичева не се ограничават само до лекциите в аудиториите и създаването на научни трудове. Тя е деен участник u организатор на форумите на съсловните организации на УНГ специалистите. През 2004 г. по нейна инициатива се сформира Българското Ринологично Сдружение, на което в момента е председател. Паралелно с това основава и Българско Сдружение по детска оториноларингология. 

Гост-лектор е на 134 международни конгреса, курсове, конференции, симпозиуми и др. и гост-лектор на 58 събития от същия характер и мащаб. Автор е на 192 научни труда и има 395 научни участия от цялостната й академична активност. През годините тя е предала специфичните знания и умения от своята медицинска област на хиляди български и чуждестранни студенти медици, дентални медици, медицински сестри, акушерки, общопрактикуващи лекари, педиатри, неонатолози, фармацевти и студенти по програмата за академичен обмен „Еразъм+. Като уважаван и утвърден УНГ лекар, тя е член на бордове на множество европейски и световни организации.

Проф. д-р Благой Маринов е заместник-ректор по научноизследователската дейност на МУ-Пловдив от 2019 година. Ръководител е на Катедрата по патофизиология в Университета. Проф. Маринов е директор на Медицински Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ) към Научно-изследователския институт на МУ-Пловдив - най-иновативната образователна структура в страната и заслужен повод за гордост на МУ-Пловдив. Проф. Маринов заема този пост от основаването му през 2015 година досега. 

Първи председател е на Българското Общество по Симулационна Медицина (БОСМ). Проф. Маринов е член на следните престижни международни организации - Европейско респираторно общество, Американско торакално общество, Американски колеж по хирургия, както и на следните национални дружества: Българско дружество по белодробни болести, Българско дружеството по физиологични науки, Съюз на учените в България. 

Научните интереси на проф. Маринов са в сферата на Физиологията и патофизиологията на физическото натоварване, Кардиопулмоналните тестове с натоварване, Функционалното изследване на дишането и Бронхопровокационните тестове. Проф. Маринов е автор на над 80 оригинални научни публикации в областта на външното дишане и газова обмяна, които имат над 650 цитирания в наши и чужди списания.