Заря освети небето на Пловдив за 145 години свобода

  • от PlovdivTime
  • 19:53, 03.03.2023

Красива заря в небето над Пловдив се превърна в кулминация на тържествата по случай 145-годишнината от Освобождението на България от османско иго тази вечер на пл. "Централен". Фойерверките се виждаха от всички по-високи точки на града.

И тази година, въпреки студеното време, десетки пловдивчани дойдоха на площада, за да отбележат Националния празник на България. Присъстващите наблюдаваха с респект марша на Пловдивския гарнизон. Пловдивчани коленичиха, за да почетат паметта на загиналите за свободата.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия бригаден генерал Явор Матеев отправи послание към присъстващите.

Официалните тържества започнаха с молебен в 11 часа в катедралния храм "Света Богородица", който беше отслужен от Пловдивския митрополит Николай. 12 часа беше началото на тържественото честване пред паметника на руските освободители на Бунарджика. След това в 13.30 ч. на Паметника на опълченците на Централни гробища беше отслужена панихида за загиналите български опълченци с участието на представителен взвод и военен духов оркестър.