Заради склада на Сточна гара: Затварят едното платно на бул. “Христо Ботев“

  • от Мария Луцова
  • 13:30, 05.01.2021

Затварят най-дясната лента на най-северното платно на бул. Христо Ботев в отсечката на Тютюневия склад, който се намира на ъгъла срещу Сточна гара. Това обяви кметът Здравко Димитров след среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, собственика на склада Пламен Моравенов, заместник-кмета по култура Пламен Панов и районния кмет на Централен Георги Стаменов.

Разговорът бе иницииран от местната администрация след като дни преди Коледа плануваното бутане на склада бе отменено след намесата на министъра на културата Боил Банов.

Отмяната на събарянето бе в резултат на официално подадено предложение от арх. Петкана Бакалова на  сградата да бъде даден статут  на недвижима културна ценност.

Тепърва започва процедура по допустимост дали предложението ще бъде разглеждано. Ако всичко бъде документално издържано, предстои комисия от НИНКН да разгледа наличните материали, а те са много. Тогава ще се произнесе дали сградата има необходимите качества за придобиване на статут. Дотогава спират всякакви дейности около сградата на склада”, каза заместник-министър Амелия Гешева.

Собственикът на Тютюневия склад Пламен Моравенов сподели пред журналистите, че с действията на арх. Бакалова и нейното предложение се създава опасен прецедент.

Уважавам правото на гражданите да дават своите предложения, но това създава условия всеки да посочва която и да е сграда и да претендира за потенциал да бъде паметник на културата. В същото време този склад е много опасен, а отговорността при инцидент остава с ръцете на собствениците и на местната власт”, каза Моравенов.

Той допълни, че в случай, че на сградата бъде даден статут, ще пристъпи към съдебни дела, защото от поне 30 години е ясно, че тя няма статут на единична културна ценност.

Здравко Димитров пък вметна, че „пловдивчани трябва да благодарят на арх. Бакалова за затварянето на част от булеварда”.

Така от срещата стана ясно, че собствениците и местна власт ще трябва да очакват становището на експертите дали сградата има качества да бъде паметник на културата. Ако има подобни, предложението ще бъде внесено за разглеждане на СЕСОНКЦ.

След произнасянето на Комисията, ако се потвърди, че има качества, министърът на културата трябва да впише обявяването на сградата за паметник.