Започват безплатни прегледи за псориазис в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 02.07.2021

Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания стартира безплатни прегледи за псориазис по градове, като първият град, в който започват скрининговите прегледиq е Пловдив. За да се явят пациентите на безплатен прегледq ще трябва да отговорят положително на 3 от 6 въпроса относно състоянието им. 

Това е по инициатива на сдружение АПАЗ „Кажи НЕ на страха, попитай специалист“, която се прави от 2018 г. насам. Лекарят, извършващ прегледите, ще бъде д-р Марияна Влашева, дерматолог в Център за кожно-венерически заболявания Пловдив и ще преглежда до 30 юли от 12 '. Линията за записване за прегледи е отворена всеки ден от 10:00 до 17:00 ч. на тел. 0876 303 400.

Средно между 70 000 и 100 000 души в България страдат от псориазис, 1/3 от тях се лекуват, като диагнозата може да се появи без значение от пол и възраст.

Псориазис е хронично възпалително заболяване, той е едно от най-разпространените кожни заболявания, характеризиращи се с червени петна по кожата, покрити със сребристобели люспи, които са с характерна локализация, но понякога обхващат цялата кожа, а при част от болните се развиват и артрити. 

При псориазиса е налице ускорено делене на епидермалните клетки, като цикълът на тяхното развитие е до 7 дни, като за нормалния епидермис е средно 28 дни. В 1/3 от случаите се наблюдават нокътни промени, понякога те могат да бъдат първия и единствен симптом на заболяването, най-често се наблюдават точковидни вдлъбвания, петнисти изменения, разрастване на кожа под ноктите и други.

Констатират се и редица имунологични процеси – наличие на антитела срещу роговия слой и редица нарушения в имунната система. Намират се и различни метаболитни нарушения – наличие на повишена кръвна захар и холестерол, промени в някои ензими и витамини (Витамин А, В11 и В12), минерални вещества (мед, цинк и други).

Болестта псориазис не е заразна и не се предава от човек на човек.