Започва мащабен ремонт на Търговската гимназия, местят учениците в други училища

  • от PlovdivTime
  • 13:20, 04.08.2022

След петгодишно чакане мащабният ремонт по ОП „Региони в растеж“ в Националната търговска гимназия започва. Дългоочакваната новина потвърди временно изпълняващият длъжността директор Веселка Цекова, която е получила уверение от фирмата изпълнител, че идната седмица стартират работа. Огледи на сградата са направили вече и фирмите подизпълнители, съобщава u4avplovdiv.com.

Реконструкцията предвижда строително-ремонтни дейности, включващи изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електро- инсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда и доставка на модерно и съвременно оборудване.

„Сградата на училището, построена през 1926 година, е паметник на културата от местно значение. От същата учебна година се открива и Практическо търговско училище, което носи името на тогавашния председател на Търговско-индустриалната камара – Стефан Обрейков, заради неговото крупно дарение. Така че всичко ще бъде запазено в автентичен вид“, поясни Цекова.

След разговори с Регионалното управление на образованието и поредица срещи е взето решение учениците от НТГ да бъдат пребазирани в две тракийски училища – СУ „Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“. Учебната година година ще започне в тях, като уверението на фирмата изпълнител е, че ремонтът ще приключи до края на годината, след което гимназисти и учители ще могат да се върнат отново в обновената сграда. Предстоят разговори с директорите на приемащите училища, тъй като ще се наложи обучение на две смени и съставяне на графици.

Ремонт по ОП „Региони в растеж“ предстои и в Професионална гимназия по битова техника, където също се предвижда саниране, подмяна на покрив, ВиК и електроинсталация, модернизиране на учебните работилници, нови спортни игрища. И той стартира до седмица, така че реконструкцията ще съвпадне с началото на учебната година. Учениците ще започнат обучението си в съседното ОУ “Гео Милев” и в СУ “Климент Охридски”. Фирмата изпълнител, избрана от МОН, е същата, която ще работи и в НТГ. Обещанията са финалните дейности да приключат до края на календарната година.

Припомняме, че миналата година ремонти по ОП “Региони в растеж” бяха извършени в ПГАСГ “Арх. Камен Петков”, ПГТ „ Асен Златаров“ и ПГТСТ „Гоце Делчев“.