Започнаха нов етап на Водния цикъл в Пловдив, сменят колектор на основен булевард

  • от PlovdivTime
  • 11:22, 20.11.2020

Започна третият етап на Водния цикъл.  По време на него ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на Главен колектор VII. Той е с дължина 2,8 км. и се намира в южното платно на бул. „Дунав“ и  е до бул. „Брезовско шосе“. Целта на ремонта е да се намали инфилтрацията в район „Северен“, която е и най-висока в целия град.

Зам.-кметът по строителство на Община Пловдив Пламен Райчев извърши инспекция на обекта.

„Няма да има смущения във водоснабдяването. Ще се наложат единствено временни стеснявания на булевард „Дунав“ по време на работа, които са изцяло съобразени и съгласувани с КАТ, така че да създават минимални неудобства на гражданите и да не се блокира трафикът“, коментира Пламен Райчев. Той обясни, че изпълнението на обекта се извършва по безизкопна технология за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи, която ще позволи да не се ограничава напълно движението по бул. „Дунав“ и бул. Брезовско шосе“. След работния ден временната организация на движението се премахва и участъкът ще е напълно проходим за движение.

Дейностите по третия етап на проекта включват почистване на канализацията и отстраняване на дефекти. Почистването ще се извършва с рециклиращи каналопочистващи машини, които са максимално щадящи към природата, защото не се използва питейна вода за работа. В резултат на дейностите колекторът ще бъде почистен от утайките и ще бъде спряно навлизането на чужди води в него. 

Обектът е част от „Интегриран проект за водите на град Пловдив - етап 1“, който се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ по приоритетна ос 1 „Води“, процедурата за подбор на проекти № BG16M1OP002-1.006 „Изпълнение на ранни вик проекти“. Стойността на обекта е 1 298 280 лв. с ДДС и се очаква дейността да приключи преди договорения срок, който е 509 календарни дни.