Започна ремонтът и преустройството на новата сграда на Етнографския музей в Стария град

  • от Мария Луцова
  • 12:56, 02.05.2023

Символичен старт на ремонта, реставрацията и преустройството на новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна” 20 дадоха директорът Ангел Янков, зам.-кметът по култура Пламен Панов и представителят на фирмата изпълнител „Рестрой” ЕООД инж. Константин Константинов.

„За Етнографския музей е изключително важно, че след дългогодишно търсене има втора сграда. Отвън тя не изглежда толкова голяма, но всъщност има достатъчно експозиционна площ. Ще има пространство за временни изложби, музей на ютията, музейно-образователен център, фондохранилища, магазин за сувенири. От две години сградата ни е прехвърлена за управление. За половин година успяхме да подготвим проект, който една година чакаше разглеждане в Националния институт за недвижимо културно наследство. Вече всичко е на финалната права – имаме избран изпълнител след проведена обществена поръчка. Проектът е доста обемен – обхваща архитектура, конструкции, ВиК, пожароизвестяване, ОВК”, разказа директорът на музея Ангел Янков, който благодари на Община Пловдив за осигуреното финансиране.

Зам.-кметът по култура Пламен Панов допълни, че ремонтът ще се осъществи на три етапа – първият е адаптацията на сградата за музейна експозиция, вторият – коригиране на фасадата, и третият – археологическият паметник в двора, който е част от крепостната стена. Засега са осигурени средствата само за първия етап.

„В сградата, както и във всички останали музеи в града, ще има нововъведения по спечеления проект по Норвежката програма, който е на стойност близо 800 000 лв. Той ще позволи да бъдат въведени съвременните технологии и експозициите да бъдат модернизирани”, подчерта Пламен Панов. Ще има игри, които ще водят посетителите из различните музеи на Пловдив. Следващата стъпка ще бъде програма, с която хората ще могат да видят възстановка как е изглеждал Римският стадион и покрай тях ще се движат колесници.

Предстои и изграждането на входа за достъп на хора в неравностойно положение в постоянната експозиция на Градската галерия, а след това и малък амфитеатър и детска площадка в двора. Природонаучният музей пък ще открие новата си зала „Антарктида”.

НОВАТА СГРАДА НА ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ:

Ремонтът на новата сграда на Етнографския музей е на стойност 325 000 лв. без ДДС. Проектант е арх. Стана Бозаджиева. Новата експозиция ще бъде на 2 етажа със застроена площ от 129 кв.м и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. В полуподземното ниво ще има помещение за продажба на сувенири, както и недостъпно за посетителите реставрационно ателие. На първия етаж ще бъде експонирана колекцията от ютии, дарени от художника Димитър Добрев. Пак там ще има и музейно-образователен център. На втория и най-представителен етаж ще има още една изложбена площ с експонати от тъкани, облекла, накити и др. На таванския етаж ще има фондохранилища -мебели и експонати от бита. Две от бившите хотелски стаи със самостоятелен санитарен възел ще бъдат запазени за гости на музея. Ще бъде възстановено оригиналното стълбище на сградата,както и прозорецът, отстранени, за да се превърне приземното пространство във фоайе. Предстои при реставрацията на фасадите на къщата да бъдат направени проучване и разкривки за констатиране и възстановяване на оритиналното ѝ оцветяване. Фирмата изпълнител е „Рестрой” ЕООД.

КЪЩАТА:

"Къща на Невена Атанасова" е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение". Обектът попада в границите на груповата недвижима културна ценност "Старинен Пловдив", обявена за архитектурно-исторически резерват, и в границите на "Античен град Филипопол и Старинен Пловдив", който притежава статут на археологически резерват. Част е от територията с културно-историческо наследство със статут на недвижима културна ценност "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Къщата е строена през 1906 г. за представително жилище. Принципът на симетрия е последователно проведен и изявен в представителната и богато декоративно оформена фасада към улицата. След проведените вътрешни преустройства и конструктивни укрепвания в сградата през 1991 и 2006 г. днес обектът представлява масивна сграда с полувкопан приземен етаж, два етажа и използваем подпокривен етаж. Стените на приземния етаж са с каменна зидария от дялан камък, носещите стени в етажите са тухлена зидария, изпълнени са стоманобетонни междуетажни плочи и шайби. Покривът е дървена конструкция с покритие от керемиди.