Започна изграждането на нова детска градина в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 12:30, 04.04.2022

Изграждането на нова детска градина стартира в микрорайон А5 в Тракия до блок 126. Първата копка бе дадена от градоначалника Здравко Димитров, вицето му по строителство Пламен Райчев и районният кмет Костадин Димитров.

Забавачката, която е за 8 групи и 200 деца, ще се изгради върху терен, който в момента е поляна, но от десетилетия е отреден за детска градина. С нея ще се решат и много от проблемите в района, пише TrafficNews.

„Имахме нужда от една централна детска градина в „Тракия”, като с нея ще станат с 10. Мястото е много подходящо, а и самият микрорайон е оправен откъм инфраструктура”, каза Костадин Димитров. Той допълни, че с новата забавачка ще се решат и проблеми с подблоковите градини в района.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че строителят на обекта – смолянската фирма „Артстрой” са се съгласили да започнат обекта, въпреки че парите за нея не достигат.

„Средствата са по програма на Министерството на образованието, но стойността й е с 20% повече от първоначалния проект.  Тя вече струва 4,5 млн. лева, като допълнителните средства сме си ги осигурили, но нямаме законово основание да ги дадем. Поради това чакаме промяна в закона за обществените поръчки”, коментира Райчев.  Той допълни, че редица проекти не могат да стартират заради липса на анекси.

Здравко Димитров коментира, че колкото повече се чака, толкова по-скъпо ще стане.

„Чакаме да реагират от София. Има работна група през Сдружението на общините с Министерството на финансите, като се надявам скоро да е в парламента. Не само в Пловдив е така”, каза кметът.