Заложиха заеми от 108 млн. лева в бюджета на Пловдив, Зико чака дебат за обектите

  • от Благовест Андонов
  • 21:08, 16.04.2021

Общинският съвет одобри бюджетната прогноза за следващите три години, където са заложени заеми от 108 млн. лева. Кметът Здравко Димитров заяви, че има яснота за обектите, за които Община Пловдив трябва да изтегли кредит, но ще иска дебат за тях.

„Обществото и Общинският съвет трябва да преценят от какво Пловдив има нужда. За мен трябва да се финансират обекти от инфраструктурата. Движението в града става по-трудно от де на ден. Скоро започваме  ремонт  на булевард "Христо Ботев", а в "Северен" нов лъч на Водния цикъл и движението ще става все по-зле! Ако няма нови решения, не ни очаква нищо добро”, каза кметът.

 През този мандат одобрение получи кредит от 30 млн. лева, който е необходим за съфинансиране по Водния цикъл и е за дейности, които не се поемат от проекта, пише TrafficNews.

По сметки на общинските финансисти, ако тези кредити се изтеглят, то задълженията на Пловдив ще скочат на 132 млн. лева към 2024 година. В момента този дълг е 29 млн. лева.

Освен договора за фонд ФЛАГ тази година за 30 млн. лева за Водния цикъл, през 2022 година се планира да се сключи нов договор за дълг в размер на 86,1 млн. лева, който е за инфраструктурни обекти. Идеята е всяка година до 2024-а да се усвояват по 28,7 млн. лева за реализация на проектите на Пловдив.

Първоначалният списък с обекти, който бе даден от градските власти са „Модър-Царевец”, продължението на бул. „Северен”, „Даме Груев”, нов мост над река Марица и пробивът под Водната палата.  

В обяснителната записка кметът Здравко Димитров  е подписал искането и за още два кредита, свързани с екологията. Единият е в размер от 10 млн. лева, като те са подобряването на техническата база на двете общински предприятия – „Градини и паркове” и „Чистота”. С парите се предвижда   - мерки за енергийна ефективност, реконструкция на паркинга, както и нова екологична почистваща техника.

Другият кредит е в размер на 12,8 млн. лева за изграждане на клетка на Депото за неопасни отпадъци в село Шишманци.    За въпросните три кредита са необходими отделни решения на Общинския съвет, които към момента не са гласувани.