Закриват университет в Пловдив, фалирал преди години

  • от PlovdivTime
  • 13:46, 10.07.2024

Министерският съвет е изготвил предложение до Народното събрание за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“, със седалище Пловдив.

Частното висше училище бе създадено като „Европейски колеж по икономика” през септември 2001 г.  През 2015 г. бе преобразувано и преименувано в „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт – Пловдив” като специализирано частно висше училище в областта на приложната икономика, бизнеса и управлението.

Бившият Евроколеж в район „Южен” бе един от най-популярните ВУЗ-ове в Пловдив в началото на века. През 2020 година обаче те прекъснаха приема на студенти и бе обявен в несъстоятелност.

Последната институционална акредитация бе през 2017 г. за срок от 5 години, валидна до 2022 г.  В предложението на министъра на образованието проф. Галин Цоков е записано:

„Предвид факта, че в законоустановените срокове не са подадени документи за нова акредитация, МОН е изискало информация за намеренията на учредителите по отношение на по-нататъшното функциониране на висшето училище, както и за броя на обучаваните студенти. До момента не е получен отговор.  Предвид изложеното се предлага на Народното събрание Европейското висше училище по икономика и мениджмънт да бъде закрито, а архивът му да премине към Висшето училище по сигурност и икономика. Министърът на образованието и науката ще определи комисия, която да упражни контрол при предаването на архива”, пише в него.

Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe зa зaĸpивaнeтo нa Eвpoпeйcĸoтo виcшe yчилищe пo иĸoнoмиĸa и мeниджмънт тpябвa дa бъдe взeтo oт Hapoднoтo cъбpaниe. Aĸo тoвa cтaнe фaĸт, вyзoвeтe y нac щe нaмaлeят до 51.