Задават се рокади в управленските структури на Пловдив след напрежението в Общинския съвет

  • от PlovdivTime
  • 14:52, 20.07.2020

Разместване в управленските структури на Община Пловдив може да има в следващите месеци, научи TrafficNews.  Вече няколко пъти кметът Здравко Димитров провежда разговори с две формации в местния парламент, които от началото на мандата подкрепят управлението му, но на последните сесии се забелязва отдръпването им по различни предложения.

Градоначалникът се е срещал с представители на „Кауза Пловдив” и „Съюз за Пловдив” след напрежението. Първият сблъсък, който стана публичен, между администрацията и двете групи в местния парламент, бе още на 11 юни. Тогава - с координация между тях, те успяха да разбият предложението за актуализация на бюджета и да бламират част от него.

След гласуването кметът заяви: „Здравко Димитров не участва в задкулисни договорки. Нищо не са искали от мен. Драми няма – всеки е избран да гласува своята политика”. На следващите заседание на местния парламент обаче отново се забеляза напрежение между въпросните формации и администрацията.

Това е наложило и провеждането на разговори за евентуално потушаване на напрежението. В преговорите са били засегнати и точки относно назначения на двете формации в Община Пловдив.

По-рано бе излязла информация, че общинският съветник от „Съюз за Пловдив” Веселин Козарев се готви за шеф на „Чистота”, но подобен вариант въобще не е бил коментиран. Разговорите са били за назначаването на Козарев начело на „Паркове и градини”. В момента все още тече анализ как да се направи реформа в общинските предприятия. Най-вероятният сценарий е новото ОП „Зелени системи” да обедини „Паркове и градини”, Дезинфекционна станция и „Компостираща станция”. Очаква се именно след реформата Козарев да оглави новото ОП.

Между преговорите обаче наяве отново излезе напрежение между кмета Здравко Димитров и Дани Каназирева.  Областният управител заяви, че дава 1 месец срок на Община Пловдив да премахне бариерите на ул. „Дондуков” и да не поставя такава на „Железарска”. Кметът обаче отвърна, че само съдът може да му нарежда и той трябва да реши дали са законни или не.

Докато позициите на кмета и групата на „Съюз за Пловдив”  продължават да се раздалечават заради напрежението между кмета и губернатора, то е възможно  и да не се стигне до консенсус за назначаването в ОП-то. От друга страна обещаният от коалиционния съвет ремонт на кабинета може да засегне не само министри, но и други политически фигури в лицето на областните управители. Ако се случи подобно нещо, то разговорите между Зико и Каназирева биха били още по-трудни.

Другата група в лицето на „Кауза Пловдив” също изразява своето несъгласие публично с някои от практиките в Община Пловдив. През последните 8 години формацията, чието лице е Георги Титюков, рядко е влизала в открита  политическа конфронтация.  През този мандат от ресора на Георги Титюков бяха взети социалните дейности и дадени на Анести Тимчев. Макар че има нов титуляр на ресора,  де факто ръководителите на Социалните дейности са хора, приближени до „Кауза Пловдив”. Процесите, които обаче са започнали в този ресор, изглежда будят притеснения в хората на Титюков. Преговорите между „Кауза Пловдив” и градоначалника са били именно ресорът да се върне в компетенциите на зам.-кмета по спорт. До този момент обаче няма постигнато съгласие как и кога ще се случи това.

Коментирани са и други назначения на двете формации в звената на градската администрация.

Сигурно е обаче, че без двете политически групи решенията на Здравко Димитров и екипа му ще минават все по-трудно. В момента той има подкрепата на 17-те съветници от ГЕРБ, макар още в началото на мандата да се видя, че тя не е безусловна. През последните месеци градоначалникът зачести срещите с групата на ГЕРБ и изглежда вече двете страни работят в колаборация. Другата група, която подкрепя управлението на градоначалника, е ЗС „Александър Стамболийски”, със своите петима съветници.  По определени предложения администрацията получава подкрепа на единично представяните съветници от ДПС, „ВОЛЯ” и „Ние, гражданите”, както и от ВМРО.  Гласуванията им обаче показват, че тяхната подкрепа е по-скоро в определени случаи и не е константна.

Поради това без гласовете на „Съюз за Пловдив” и „Кауза Пловдив” достигането на 26 гласа за обикновено мнозинство и 32 за квалифицирано изглежда невъзможно. Самият Здравко Димитров все повече започва да осъзнава и важността на Общинския съвет, както и че групите не могат да бъдат заобикаляни с лека ръка.  Сигурно е обаче, че след края на политическия сезон, който е през август, ще настъпят промени  в управленската конфигурация в Пловдив, предвид и националната политическа криза.