Забавят ремонта на ул. „Владая” и връзката ѝ с „Марица” заради завода на БТЛ, започват дейностите в „Гладно поле”

  • от Благовест Андонов
  • 09:40, 31.08.2021

Всеки момент се очаква Община Пловдив да сключи договор с фирмата изпълнител за реконструкцията на ул. „Владая” и връзката й с „Марица-Юг”, обяви зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.  Ремонтът е свързан с голямата инвестиция на завода на БТЛ, като част от парите бяха предоставени от Министерския съвет. Според Райчев няма хипотеза, при която заводът да бъде направен по-бързо от улицата.

„Срокът за строителството на завода е 2 години, а за пътя е около година. Дори от фирмата ни помолиха да забавим ремонта, тъй като улицата може да се амортизира от тежката техника”, обясни зам.-кметът пред TrafficNews.

Припомняме, че се проведоха две комисии за реконструкцията на улицата. При първата бе избрана „Енчевгруп”, но КЗК и ВАС отмени решението, а след това поръчката бе дадена на „Парсек груп”.

Припомняме, че поръчката бе пусната още през миналата година, като тя е за ремонта на ул. „Владая” и направата на новата й връзка с бул. „Марица – Юг”, а стойността й е 2,7 млн. лева. От тази сума 1 млн. лева са отпуснати от Министерски съвет заради инвестицията от клас „А” на БТЛ в зоната, която е за 20 млн. лева и разкриването на 500 работни места.

Поръчката включва разваляне на стара паважна и тротоарна настилка, изграждане на пътна конструкция и изграждане на кръгово кръстовище. То ще бъде точно преди разделянето на ул. „Владая” с ул. „Правда”, също така изграждането на новата връзка с бул. „Марица – Юг”.

В поръчката е заложено още велоалея, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и достъпна среда за хора с увреждания.

Също така изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, които включват магистрален и хранителен водопровод от полиетиленови тръби и два канализационни клона. Изграждане на тръбна канална мрежа и кабелни шахти. Ново улично осветление с подмяна на стълбове. Изграждане на светофарни уредби.

Скоро се очаква да започне и ремонтът на улиците в „Гладно поле”. Общата сума на проекта е   11 886 112.50 лева, като от тази сума 9 264 652.50 лева е безвъзмездна финансова помощ, а  2 621 460 лева е собствения принос за ВиК мрежаата.  

Целта е да бъде подобрена градската околна среда, намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерките за намаляване на шума чрез комплексно обновяване на транспортна инфраструктура.

Предвижда се изграждане на главна и второстепенна улична мрежа с благоустрояване и оформяне на места за паркиране в рамките на пълния уличен профил, включително на пълна подземна техническа инфраструктура и зеленина за широко обществено ползване: бул. „Санкт Петербург“, ул. „Тодор Гатев“ – в участъка на ул. „Богомил“.

Предвидена реконструкция, включително разширяване на ул. „Лев Толстой“ - от ул. "Генерал Радко Димитриев" до ул. "Богомил" и изпълнение на улично озеленяване.

Ще бъде извършена рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ - от ул. "Лев Толстой" до бул. "Санкт Петербург", ул. „Радко Димитриев“ - от ул. "Лев Толстой" до ул. "Георги Странски", улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи.