За втори път: Първа копка на пробива под Централна гара в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:48, 09.12.2021

За втори път е обявена "първа копка" на един от най-важните проекти на Пловдив - пробива под Централна гара. Според новото съобщение официалната церемония по старт на изпълнение на проекта ще се състои на 9 декември на ІІ перон на Централна гара Пловдив. 

Първият път новината за "първа копка" бе съобщена от Община Пловдив и събитието беше насрочено за 19 ноември. Последва отлагане на церемонията, а новата дата е обявена от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, които са изпълнители на големия проект по модернизацията на ЖП линиите. 

"Железопътен възел Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в България, с голямо регионално-икономическо и стратегическо значение. С реализацията на проекта значително ще се намалят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в град Пловдив и региона. Ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно - Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието", пишат от НКЖИ. 

Комуникационно-транспортният пробив под Централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е съобразено и следва предвиденото в общия устройствен план на Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. Ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки. Стойността на договора е е 89 028 245,95 лева без ДДС.

Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.  Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).