За 1 година: Най-много поскъпнаха жилищата в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:39, 27.03.2021

Пловдив финишира 2020 година с най-голямо поскъпване на имотите от големите селища в страната. Това показват последните данни от Националния статистически институт за индексите на цените на жилища в шестте най-населени града в България. 

През последното тримесечие на годината жилищните имоти в града под тепетата са се търгували средно с 2,9% по-скъпо от колкото година по-рано. По-драстичен е скокът при новото строителство, където цените са се увеличили с 3,4%. При съществуващите жилища виждаме по-плавен ръст с 2,6%, което е нетрадиционно за пазара на имоти в Пловдив, където през годините по-сериозно оскъпяване се наблюдаваше при старото строителство. По данни на агенция средната цена на жилища в Пловдив е над 900 евро за кв.м. 

Така Пловдив обърна всички тенденции, след като до септември 2020 година София водеше с най-сериозен ръст на цените и се очертаваше цифрите да ги изстрелят на първо място в годишната класация за поскъпване. Столицата обаче си поделя второ място със Стара Загора с ръст от 2,1%. Бургас и Русе се нареждат с 1% и 0,8%, а в във Варна цените едва са мръднали с 0,4%, пише TrafficNews.

И на други места в България обаче има сериозно поскъпване, като често обект на оскъпяване са имотните пазари в малки населени места, които се изпълват с жители благодарение на дигитализацията и възможността за работа от дома. Така най-силен е процентът на поскъпване на жилищата в Югозападения регион на България - с цели 8,1%. Там очевидно тече най-бурно преселение и това налага по-високи цени, а и много от зимните ни курорти се намират именно в този регион.

Средно за цялата страната имотите са поскъпнали с 5,4%, като по-високо е увеличението на цените при старото строителство - със 7,2%, докато при новото ръстът е едва 2,3%.