Ясни са пловдивските депутати! ПП вкарва едва трима местни от 7 мандата, в ГЕРБ са 6 от 6 от региона

  • от Благовест Андонов
  • 21:06, 19.11.2021

Имената на всички пловдивски депутати от 16 и 17 РИК са ясни, след като вчера от ЦИК обявиха мандатите в страната, а избраните от две листи, изпратиха своите уведомления. Очакванията, че гласовете от Турция ще пренаредят мандатите не се случи. Така ДПС остава без мандат от Пловдив град.

Разпределението на мандатите е следното: от Пловдив град – 4 за „Продължаваме промяната”; 3 – ГЕРБ, по 1 – ИТН, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”.  В Пловдив област: 3 -„Продължаваме промяната”; 3 – ГЕРБ, 2 – БСП; по един – ИТН, ДПС и „Възраждане”.

В почти всички листи има избрани депутати от два избирателни района, както водачите, така и кандидати, които са назад в листите.

Впечатление прави, че от „Продължаваме промяната” от 7 мандата от пловдивските райони, местните кадри са едва трима.

След като Кирил Петков реши да влезе от софийския МИР, първият от Пловдив град, който е избран е проф. Христо Даскалов, преподавател в УХТ. Следващите двама от листата са софиянци – бизнес експертът Александър Ракшиев и  програмистът Йордан Манджуков. Последният четвърти мандат отива при Венцислава Любенова.  Тя е пловдивчанка, като е от квотата на мандатоносителя ВОЛТ. Бизнес анализаторът е била кандидат за общински съветник от „Кауза Пловдив”.

В Пловдив област от три мандата единственият местен кадър е водачът Росен Костурков, който е координатор на ПП за града и областта. След него са културологът Гергана Данева и адвокатът Стою Сотев – и двамата от София.

Ситуацията в ГЕРБ е коренно различна от 6 мандата в двата пловдивски избирателни райони, всички са местни кадри.  След отказа на Бойко Борисов да бъде депутат от 16 МИР влизат – Иван Тотев, Радослав Чолаков и Стефан Шилев. В областта депутати са Дани Каназирева, както и представителите на Раковски Младен Шишков и на Асеновград д-р Иван Червенков.

БСП ще има трима депутати, като и при тях всички са хора от региона. От града депутат става Иван Петков – Бебето, а от областта – водачът Веска Ненчева от Карлово и Манол Генов.

ИНТ за трети път няма да имат нито един пловдивчанин в Народното събрание. От 16 МИР влиза дипломатът Димитър Гърдев, а от Пловдив област Тошко Йорданов.

Новата партия в парламента – „Възраждане” ще имат по един народен представител от Пловдив град и област. Това са лидерите на местните структури –юристите Елена Гунчева и Ангел Георгиев.

Единственият лидер на политическа формация, който влиза от Пловдив остана Христо Иванов. Той не бе избран от друга област, след като ДБ катастрофира във Велико Търново със своето 7-мо място. Председателят на „Да, България” в оставка ще е и единственият депутат от пловдивските листи от дясното обединение.

ДПС също ще имат един мандат от Пловдив област в лицето на Рамадан Аталай.