Ясна е фирмата, която ще строи „Модър-Царевец” – търсят се 10 млн. лева за проекта

  • от Благовест Андонов
  • 09:38, 30.06.2020

Очаквано фирмата „Драгиев и Ко” ще строи надлеза „Модър-Царевец”. Комисията към Община Пловдив е класирала двете компании, които стигнаха до финалната права.  Очаква се протоколът за избор на изпълнител да бъде разписан днес от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев.

Ценовите оферти на двете фирми бяха почти идентични.  Компанията на Цанко Драгиев е дала предложение от 9 581 000 лева, а ГБС – Пловдив бе с оферта от 9 572 999 лева.  Разликата от 7000 лева обаче не е успяла да стопи разликата между двете компании при оценките за техническите проекти:  „Драгиев и Ко” бе  получила 30 точки за техническото си предложение.  ГБС- Пловдив -  20 точки. От процедурата отпаднаха по-рано „ИСА – 2000” и фирмата „Парсек”.

Възможно е все пак консорциумът, в който са двете дъщерни фирми на „Главболгарстрой”, да обжалва решението на Община Пловдив в КЗК. Ако не се стигне до това, практически може да започне изграждането на подлеза.

Очакванията са той да бъде построен най-много за три години,  като в част от периода трябва да се направи идеен и технически проект. Основният проблем е липсата на финансиране. В Бюджета има осигурени около 1 млн. лева, а договорът ще бъде за 11,5 млн. лева. Това означава, че са нужни над 10 млн. лева.  Най-вероятно проектът ще се финансира чрез заем. Община Пловдив подготвя четири проекта през Фонда на фондовете, които да осигурят нисколихвения кредит.

Освен тази поръчка, по пробива ще се изпълнят и дейности за над 2 млн. лева от ВиК, които ще извършват своят част през проекта за Южния обходен колектор.