Ялов мач: МК сложи на дузпата Партийния дом при становище на ЕСУТ, че теренът не става за оперен театър

  • от Мария Луцова
  • 11:11, 14.01.2023

Министерство на културата отхвърли предложението на Община Пловдив за изграждане на оперен театър на терен близо до Колодрума на бул. „Освобождение” 84. В писмо до кмета Здравко Димитров Велислав Минеков посочва, че след проведена среща с представители на фондация "Дом за Пловдивската опера" са разгледани документите по казуса с изграждане на Център за музикално-сценично изкуство. На базата на негативното становище от страна и на Операта,  и на фондацията, че мястото не е подходящо и достатъчно комуникативно за подобна сграда,  министерството излиза със същото становище.

В  писмото се посочва още, че министерството препоръчва да се изпълни решение на Общинския съвет отпреди близо пет години.

Припомняме, че през 2018 г. на свое заседание на 2 август Общинският съвет на Пловдив взе решение да отреди парцела под сградата на пл. "Централен", който е общинска собственост, за построяване на сграда на операта, след като се подсигури сграда, в която да бъдат преместени общинските и държавните структури да изпълняват своите функции.

Никъде в документа обаче не е упомената съдбата на Партийния дом – дали той да бъде съборен или не.

По същия начин в писмото на Велислав Минеков не се споменава как точно ще се случи теренът под Партийния дом да стане сграда на операта.

Настоящият министър на културата в същия документ посочва, че екипът му е запознат с отрицателното становище на Експертния съвет по устройство на територията при Община Пловдив, според който мястото на пл. „Централен” не е градоустройствено подходящо за изграждане на Център за музикално-сценично изкуство по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата, както и липсва достатъчно пространство за цялостното ѝ възприемане.

Независимо от мнението на експертите обаче Минеков отново посочва терена на пл. „Централен”.

„Министерство на културата подкрепя становищата, изразени от директора на Държавна опера-Пловдив и фондация „Дом за Пловдивската опера” и с настоящето писмо Ви предлагам да се предприемат действия от страна на Община Пловдив за изпълнение на горецитираното Решение 310, взето с Протокол №14 от 02.08.2018 г. на Общински съвет-Пловдив, което предвижда изграждането на Център за музикално-сценично изкуство на пл. „Централен” в гр. Пловдив”, пише в писмото до Общината Велислав Минеков.

Така - вместо да се направи крачка напред в инициативата Пловдив да има оперен театър, казусът се превръща в ялов футболен мач.

Министерството подава на Общината, тя пуска по дясното крило към ЕСУТ. ЕСУТ спасява дузпата и отново посочва – теренът не е подходящ заради затруднения достъп, паркиране и обслужване на подобна сграда. Нов министър излиза на зеленото игрище, от „Дом за Пловдивската опера” бързо му подават, той връща към Общината. Тя от своя страна подава на ЕСУТ. И ЕСУТ отново спасява дузпата.

Мач-греда, както казват феновете, само че продължил не 90, а 8 760 000 минути, ако се сметне времето, в което казусът със сграда на Пловдивската опера стои нерешен.  Горе-долу толкова левове би излязло и събарянето на Партийния дом. За построяване на нова сграда никой не може да посочи сума.

Най-странното е, че в игровата схема, която двете страни упорито поддържат от години, влезе и трети претендент, макар и на този етап недостатъчно убедителен. Става дума за Пловдивския панаир в лицето на собственика му Георги Гергов. Той обяви, че ако придобие повече акции в смесеното дружество с Община Пловдив, ще предостави терен за строеж на Център за музикално-сценично изкуство.

Ако и този вариант стане актуален, на казуса Дом за Пловдивската опера ще му се завие свят. Вече ще го подритват към три страни. Но от опит знаем, че този мач ще го гледаме още дълго време.

Междувременно Министерството на културата отново обяви обществената поръчка за Концертна зала.

Предметът  е основен ремонт и реконструкция на пространството като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на Държавна опера-Пловдив. 

В обхвата на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, включително прилежащите трактове, изграждане на нова оркестрина, както и четири броя подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления.

Към документацията на поръчката са приложени Техническа спецификация, одобрен технически инвестиционен проект и Разрешение за строеж, в които се съдържа пълно описание на предмета на поръчката.

Тя е на стойност 10 090 679 лева без ДДС, а потенциалните изпълнители могат да подават документи за участие до 23.59 ч. на 14 февруари.

Ремонтът на Концертна зала също е брилянтен пример за провален мач дълги години. Безсилието на държавата да се погрижи за собствеността си достигна дори дотам, че от МК обявиха дълго чаканата обществена поръчка за избор на изпълнител миналата година, а после я спряха заради грешки в документацията.

Дано и сегашната не я последва.

Kоментари

коментар
Николай Бонев
20:29, 15.01.2023
Отговор

Когато предлагате да се бутне сградата на бившия партиен дом, на някой дойде ли му на ум, че концертна зала е част от тази сграда. Държавата похарчи милиони за проекти и какво ли не за предстоящия ремонт. Това са утопични идеи, които дори не са реалистични. Във високото тяло на бившия партиен дом има над 10,000кв.м офис площи. Подземен кадастър, какво ли не. Къде ще отидат стотиците чиновници?

коментар
"партиен"или БЕЗПАРТИЕН
21:46, 15.01.2023

ЕТИКЕТЧЕТО – СЪВСЕМ БЕЗСМИСЛЕНО. ТОВА Е ТИПИЧЕН ОФИС БИЛДИНГ ПРИЛИЧНО ПОСТРОЕН КАТО ВЕРТИКАЛНА ЗАДЪНКА НА ХОРИЗОНТАЛНАТА "ГЛАВНА" И САМО В МОКРИТЕ СЪНИЩА НА НЯКОЙ ПРЕСТЪПНИК И.Н. ЩЕ СЕ СЪБОРИ. ГРАДЧЕТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ИДЕОтизми = хич даже!

коментар
частно ДОХОДНО ЗДАНИЕ
17:48, 14.01.2023
Отговор

"Фондацията" под лъжлив байряк е просто Агитка Ортаци ЧАСТНИЦИ намислили да си изградят (върху безплатен централен терен) СВОЕ ЧАСТНО ДОХОДНО ЗДАНИЕ В КОЕТО ПОД НАЕМ да допуснат оперети, балети, фитнеси, бинго, циркове ===> ако и докогато ...снасят (ако не – КЪШ!)

коментар
Жорката
15:03, 14.01.2023
Отговор

С две думи Министерството на културата се издъни. Както почна "кариерата" на тоз министър с бутането на тютюневия град цирковете за един вестник Народния театър сега това е черешката

коментар
ТЮТЮНА БЕШЕ, бе Жорка!
22:00, 15.01.2023

Двата файтона ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ пловдивски операсти ПРЕспокойно се поместват в ГДК БОРИС ХРИСТОВ (заглавие човешки ръст, с бронзов Франкенщайн отпред) или в преправената Концертна Зала. Точка. "ДОМ ЗА ПЛОВДИВСКИ ЦИРК" ще сместим навръх Джендем Тепе (фместо поредната идиология / Альоша / катидрала!)