Втората фаза на ваксинацията започва първо в Пловдив, обхваща учители и социалните домове

  • от PlovdivTime
  • 12:20, 18.01.2021

Втората фаза на ваксинацията ще започне първо в Пловдив и Бургас тази седмица, обяви доц. Ангел Кунчев. Той даде брифинг при пристигането на новите 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Можем да започнем втората фаза –  в домовете за възрастни хора, както и с учителите, където вече имаме списъци с желаещи. В София можем да започнем след 10 дни.  Днешната доставка ще бъде за втора доза на медици, като с тях ще приключи фаза 1 и отиваме към фаза 2. Ние не споделяме идеята да поставяме масово първи дози, както във Великобритания. Правим ваксинация, тогава, когато имаме гаранция, че можем да я завършим”, каза Кунчев. Той допълни, че вече са започнали да се ваксинират и дентални медици, фармацевти и всички от системата на здравеопазването.

Масовата ваксинация ще започне през пролетта, когато вече има и списъци с желаещи при джипитата .  Според Кунчев обаче не бива да се бърза с тези списъци, тъй като ситуацията е динамична, като те трябва да се изготвят 2-3 седмици преди първата доза.  Той каза, че е важно да се обхванат хората с хронични заболявания най-бързо.

Следващата седмица се очакват 4000 дози на „Модерна”, а през февруари още 35 000 дози на „Пфайзер”.