Вносител на музикални инструменти: Обществените поръчки са опорочени – пишат се за една фирма

  • от PlovdivTime
  • 16:29, 09.05.2022

Роялът Steinway&Sons, който ще бъде доставен на Държавна опера-Пловдив след проведена обществена поръчка, се превърна в ябълката на раздора.  Представителят на фирмата, загубила надпреварата, Петър Савчов се обърна към медиите, за да изрази позицията си.

„Обществените поръчки за висок клас инструменти за оркестри и музикални академии са предопределени и макар да не нарушават пряко закона, са морално опорочени”, твърди той. за

Процедурата за „Изработка по поръчка и доставка на концертен роял за Държавна опера-Пловдив” е открита на 24 септември 2021 г. До крайния срок 25 октомври 2021 г. оферти внасят две фирми – „Динакорд-България” ЕООД със седалище в София и Командитно дружество „Щайнгребер и синове” чрез физическото лице Петър Савчов.  Офертата на „Динакорд-България” ЕООД е за 323 000 лв. без ДДС или 387 600 лв. с ДДС, а тази на „Щайнгребер и синове” - 272 000 лв. без ДДС или 326 400 лв. с ДДС.

В условията за участие в процедурата са заложени конкретни параметри за инструмента – дължината му да е не по малко от 274 см и не повече от 280 см, ширината да е не по-малко от 157 см и не повече от 158 см.

По думите на Савчов тези технически изисквания са написани, за да спечели само един конкретен инструмент -  роял Steinway&Sons модел D-274 или евентуално още една, максимум две марки и модели. 

„Продажбата на пиана и рояли е скъпа и бавнооборотна дейност и със своите специфични особености и множество субективни елементи е трудно да се прецени, кой инструмент е по-добър и защо. В най-високия клас концертни рояли попадат марките „Steinway&Sons” (Хамбург), „Bösendorfer” (Виена), „C. Bechstein” (Берлин), „Fazioli” (Италия), „Ямаха” (Япония), „Щайнгребер и синове” (Байройт, Германия). Зададените технически параметри автоматично изключват три важни производителя на инструменти от най-висок клас. Това са фирмите „Щайнгребер”, „C. Bechstein” и „Bösendorfer”. Роялът на Щайнгребер е с дължина 272 см, с два по-малко от заложения минимум от 274 см, което не го прави по-лош. Роялът на фирма „C.Bechstein” е с дължина 282 см, което попада извън изискването за максимален размер от 280 см. Изискването към акустичната кутия, да бъде изработена от 18 слоя дървесина и да е извита и огъната в една операция, изключва от предлагане роялите на „Щайнгребер” и „Bösendorfer”. Предполагам, че изискването за 18-те слоя дървесина биха ощетили и други производители”, посочва още Савчов.

Той е категоричен, че техническите параметри в обществената поръчка за доставката на роял на Пловдивската опера съвпадат почти едно към едно с тези на Софийската филхармония. И двете са спечелени от „Динакорд-България” ЕООД, а инструментите са еднакви - роял Steinway&Sons модел D-274. Подобен същата фирма доставя и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” след обществена поръчка.

Какво показва справката за основна част от обществените поръчки за доставка на инструменти назад в годините:

През 2007 г. Община Русе обявява обществена поръчка за концертен роял, изпълнител е  „Динакорд-България” ЕООД. Същата година НМА „Проф.Панчо Владигеров“ закупува два концертни рояла среден клас, изпълнител е „Динакорд-България” ЕООД.  С още една поръчка НМА „Проф.Панчо Владигеров“  още два рояла, фирмата изпълнител е „Динакорд-България” ЕООД.

През  2008 г. Община Варна закупува концертен роял, а изпълнител отново е „Динакорд-България” ЕООД.  Същата година Българското национално радио закупува един концертен роял  чрез „ Динакорд-България” ЕООД.  През 2013 г.  Софийска опера и балет закупува 6 броя щрайхови инструменти. Изпълнител е „Динакорд-България” ЕООД. Година по-късно Софийска опера и балет   закупува 1 роял, 4 пиана, 1 контрафагот през „Динакорд-България” ЕООД.

За всички изредени до момента поръчки е имало само една оферта.

През  2016 г. НМА „Проф.Панчо Владигеров“ закупува концертен роял от най-висок клас. Изпълнител е „Про Мюзик България” ЕООД. Подадени са две оферти, втората е на „Динакорд-България” ЕООД. Същата година Националната музикална академия пуска поръчка  за  18 броя пиана и озвучителна техника. Изпълнител е „Динакорд-България” ЕООД. Имало е и още един участник в процедурата „Фактор ТС” ЕООД.

През 2017 г. Министерство на културата обявява поръчка за 4 рояла среден клас и 9 пиана за НУИ “Добри Христов“ – Варна. Изпълнител е „Про Мюзик България” ЕООД. Подадени са общо четири оферти. Другите участници в процедурата са „Динакорд-България” ЕООД,”Фактор ТС” ЕООД, „Смарт Бизнес Къмпани” ЕООД. Последните две фирми отстранени поради пороци в документацията.

Преди 2 години Музикалното училище в Русе получава един роял, закупен чрез дарителска кампания. Доставчик е „Динакорд-България” ЕООД, закупеният роял е Steinway&Sons.

Пред 2020г. и Софийска Филхармония закупува концертен роял от най-висок клас. Изпълнител е „Динакорд-България” ЕООД. Подадени са две оферти – втората на „Щайнгребер и синове”, е отхвърлена.

През 2022 г. Софийската опера и балет обявява обществена поръчка  за ”Аида“ тромпети – 6 бр., чимбасо - 1 бр., професионален модел акустични пиана - 4 бр., флейта, професионален модел с фини настройки и регулации правени ръчно - 1 бр., флейта, професионалнен модел, изработена ръчно – 2 бр.,  дигитално пиано - 1 бр.,  маримба – 1 бр., транспортни кейсове за маримба - 1 комплект, включваш кейс за резонатора и Кейс за корпуса на маримбата, вибрафон – 1 бр.  и транспортен кейс за вибрафон – 1 бр. Единствената оферта е на „Динакорд-България” ЕООД.

Така  значителна част от обществените поръчки са изпълнени от „Динакорд-България” ЕООД. Фирмата е постоянен играч в публични процедури за доставка и на техника – видео, аудио, с 13 договора с общини, читалища, университети, театър „София”, Народен театър „Иван Вазов”, музеи, БНР, БТА.

Савчов посочва още, че в обявяването на обществени поръчки се залагат различни изисквания, чрез които се ограничава до единици участието на повече фирми и дава за пример изискването, възложителят поставя условие участниците да имат оборот от 600 000 лв. за последните три приключили финансови години от продажба на музикални инструменти. Това, според думите му, е непостижимо, особено в условията на икономическата криза от Ковид-19. В същото време не е и закононарушение. Така отново се стига до състезание с един кон. Другият ход, който се залага в заданията, е изискването оборотът да е само от пиана и рояли „майсторски клас” или такива с над 50% ръчно участие при изработката.

На въпрос защо чак сега – месеци след приключването на процедурата в Пловдив и още по-дълъг период от тази в Софийска филхармония, се обръща към медиите, той отговори, че преди това е търсил помощ от институциите. 

„Бях в приемната на Министерския съвет, откъдето обещаха, че ще се запознаят със случая. Бях в Министерството на икономиката, няколкократно в Министерството на културата, в Антикорупционния фонд. Очаквам реакции. И пак подчертавам – тук не става въпрос за качеството на инструментите. Роялът Steinway&Sons е изключителен. Въпросът е в принципа на провеждането на процедурите”, завършва Петър Савчов.

ОТГОВОРЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА-ПЛОВДИВ:

Опера Пловдив се нуждае от голям концертен роял от най-висок клас. От 1983 г. вече 39 години в Пловдив не е купуван нов инструмент и много световни артисти отказват да изнасят концерти в града с титла „Eвропейска столица на културата“ поради липса на добър професионален музикален инструмент. Поколения артисти и публика са лишени от възможността да свирят и слушат музика от качествен музикален инструмент.  Необходимостта да имаме нов концертен роял е още по-належаща поради предстоящия основен ремонт на Концертната зала и възможността тя да функционира при откриването си като пространство привличащо музиканти от световните сцени.

Предмет на обществената поръчка е доставката на концертен роял за Държавна опера – Пловдив. В процедурата не са поставени изисквания към участниците да бъдат производители на рояли или да имат оторизация от производител за извършване на доставката. Следователно, обществената поръчка е отворена за участие за всеки търговец, който желае и счита, че има възможностите да извърши доставката, влизайки в контакт с конкретен производител и извършвайки дейностите по организация на доставката до Държавна опера – Пловдив.  Няма как при така формулирани условия за участие в процедурата да се приеме, че техническите параметри в процедурата са зададени така, че на тях да отговаря един конкретен изпълнител.

Следва също така да бъде отбелязано, че обявлението за обществената поръчка е публикувано и в Официален вестник на Европейския съюз /бр. S 189/29.09.2021г./, с което е създадена допълнителна гаранция за правото на участие на широк кръг субекти в процедурата по възлагане на обществена поръчка. Държавна опера – Пловдив в качеството си на Възложител не е ограничила по никакъв начин възможността за участие на български или чуждестранни лица – производители, доставчици или дистрибутори, нито възможността им за участие като обединения в обществената поръчка.

Решението за възлагане на обществената поръчка не е обжалвано от никой от участниците в определения срок.